Foreign Policy: Emmanuel Macron este tot ce nu sunt democratii din America. Liderul “En Marche”, un outsider cu o agenda similara cu cea a lui Hollande

Emmanuel Macron, candidatul centrist care o va infrunta?pe lidera Frontului National, Marine Le Pen, in al doilea tur al alegerilor prezidentiale din Franta, este un “nimeni globalist” care are mari sanse sa devina urmatorul presedinte al Frantei si chiar reprezentantul interimar al lumii libere – cel putin pana cand Statele Unite vor avea un nou presedinte, comenteaza Foreign Policy.
“Orice ati crede despre miscarea centrista din Franta, trebuie sa le acordam credit pentru ca au luat amenintarea populismului in serios. Atat de serios, incat au renuntat la presedintele in functie, au un partid si l-au facut sa straluceasca pe un barbat anonim si telegenic, in varsta de 39 de ani, a carei bibliografie iese in evidenta prin mariajul?cu profesoara de franceza din liceu. Ideea miscarii de a oferi un revolutionar unei platforme de centru, astfel incat sa bareze o catastrofa neprevazuta, in al doilea tur al alegerilor, pare sa fi functionat”, retine publicatia.

Astfel, ascensiunea lui Emmanuel Macron lanseaza intrebarea daca miscarile de centru-stanga se afunda sub greutatea unei platforme sau unor lideri nepopulari. In multe tari, numerosi alegatori au votat in favoarea indepartarii de NATO si de Uniunea Europeana. Cu toate acestea, nu este clar daca majoritatea votantilor din aceste tari au aceasta perspectiva – nici macar in Marea Britanie, unde o serie de sondaje arata ca multi cetateni si-ar fi dorit ca Brexitul sa esueze. In Franta, de exemplu, Partidul Socialist al presedintelui Francois Hollande si a fostului premier Manuel Valls a ?fost “destinat esecului” din cauza masurilor drastice adoptate pentru a combate discursul promovat de Frontul National. In cele din urma, au permis aparitia unui tanar lider.

Macron, un outsider “autodeclarat”, cu o agenda similara cu cea a lui Hollande
Desi New York Times l-a descris pe Emmanuel Macron drept o persoana cu “profilul unui politician si politicile unui outsider”, FP subliniaza ca acesta este mai degraba opusul.

“Macron s-a autodeclarat outsider, in timp ce a promovat o agenda care difera foarte putin de cea a predecesorului sau. Impresionant este ca Macron a reusit sa coopteze retorica mileniarista, apocaliptica a oponentilor de extrema dreapta si stanga. Desi a adoptat o platforma care propune cresterea cheltuielilor publice, consolidarea Uniunii Europene si relaxarea restrictiilor pietei muncii, tonul adoptat este unul revolutionar”, comenteaza Foreign Policy. De exemplu, in discursul sustinut dupa victoria din primul tur al alegerilor, liderul “En Marche!” a vorbit despre o schimbare a imaginii Frantei – ca una “restauratiei” -, despre combaterea “unui sistem incapabil sa rezolve probleme cu care tara s-a confruntat mai bine de 30 de ani” si despre necesitatea de a schimba viata politica franceza.

Macron promoveaza o agenda neoliberala
Potrivit sursei citate, alegatorii lui Macron stiu destul de bine ca el promoveaza o agenda neoliberala.?
“Poate ca nu suna total credibil cand face apel la zdrobirea sistemului, insa alegatorii avizi de schimbare apreciaza sentimentul de a fi bagati in seama. Autenticitatea nu e singurul atribut care e recompensat, ci si efortul. Nu va fi clar cat de eficienta va fi miscarea lui Macron pana dupa alegerile parlamentare din iunie, cand miscarea “En Marche!” va incerca pregateasca terenul pentru candidatii sai. Cu toate acestea, cel mai important obiectiv al lui Macron a fost indeplinit. Daca se poate da crezare sonndajelor de opini, fascismul nu va ajunge la Palatul …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *