Fostul sef al Securitatii, Iulian Vlad, si-a turnat tatal la partid

Generalul (r) Iulian Vlad a dat, cand avea 18 ani, mai multe rapoarte olografe catre partid in care a aratat cum a incercat sa-si determine tatal sa nu mai mearga la biserica. In delatiunile sale, actualul general in rezerva sustine ca a fost crescut si educat de partid de la 14 ani. Comitetul Central al UTM scria despre el ca a”a dus o munca intensa incepand din 1946 – la exproprierea mosierilor, campania electorala din 1946 si 1948 la nationalizare”.
Intr-un referat intocmit de Comitetul Central al Uniunii Tineretului Muncitor (UTM) si studiat de News.ro la Arhivele Nationale, la capitolul “situatia familiara si materiala” a ex-sefului temutei Securitati de dinainte de 1989, se precizeaza ca “tatal detine 4 hectare de pamant si este cantaret la biserica, a fost prizonier in URSS pana in 1947 octombrie, este un element foarte religios, desi este membru PP si i-a fost aratat drumul gresit pe care mergea, totusi nu intelege sa se lase, aceasta si pentru interese materiale”. Informatia a fost data organelor de partid chiar de fiul sau, viitorul general de Securitate Iulian Vlad.
Astfel, intr-o “complectare” la Autobiografie, Iulian Vlad povesteste ca, dupa revenirea in tara a tatalui sau, a activat ca presedinte al organizatiei Frontul Plugarilor din judetul Dolj, pana in iulie 1949.
“In mai multe randuri in toata acesta perioada a fost chemat la munca judeteana, refuzand totdeauna adica tot de atatea ori de cate ori i s-a propus ridicarea sa in munca, invocand diferite motive. Ca a fost plecat de acasa 6-7 ani de zile (perioada razboiului si a prizonieratului) si ca mama mea nu mai poate sa munceasca singura, ca va duce munca si la plasa sau ca nu poate sa plece pentru ca sunt plecat si eu de acasa si in sfarsit totdeauna a invocat o serie de motive, in fond motivul pentru care a refuzat munca ce i se propusese a fost altul si anume el fiind cantaret de biserica inca de cand a venit din Uniunea Sovietica a mers la biserica”, scria el.
Mai departe, Iulian Vlad povesteste ca in luna august tatal sau a fost verificat de comisia de partid, “fiind exclus din partid”.?”In general pozitia mea fata de toate aceste probleme este foarte clara. Eu asa cum am spus in mai multe randuri am avut discutii cu el pe chestia bisericii si pe faptul ca nu a primit munca ce i se propusese de judeteana Frontul Plugarilor. Dealtfel, nici el daca a mers la biserica si daca a continuat sa mai fie cantaret nu a fost legat de biserica propriu zis, ci de banii pe care-i primea de la biserica. (…) Dealtfel si el acum se caeste de tot ce a facut si acum cauta sa munceasca sa-si lichideze lipsurile trecutului – Eu defapt i-am spus ca va trebui sa munceasca mult, foarte mult, sa dovedeasca astfel partidului prin munca, devotamentul sau fata de cauza clasei muncitoare”, mai arata Iulian Vlad despre tatal sau, pe cand avea numai 18 ani.
Intr-o nota suplimentara, Iulian Vlad explica, din punctul sau de vedere, de ce a fost exclus din partid tatal sau.?”Faptul ca a refuzat sa mearga intr-o munca la judeteana se dovedeste tocmai prin aceea ca el sub niciun motiv nu a vrut sa se desparta de biserica si de casa. Parerea mea este insa ca acesta ar constitui argumentul cel mai intemeiat, motivul mai de baza. Scoaterea sa din randurile partidului a constituit atat pentru mine, pentru mama mea si chiar pentru el o problema atata de grea incat cu greu poate sa fi descrisa.(…) Pozitia mea fata de aceasta problema nu este pozitia unui fiu, ci pozitia unui membru al Partidului. Acest lucru i-l am aratat, il mai arat si-l voi dovedi partidului, acelui care m-a crescut si m-a educat incepand de la varsta de 14 ani”, continua Iulian Vlad “spovedania” catre partid, completare la autobiografia semnata la data de 24 mai 1951.
Din acelasi documente rezulta ca ultimul sef al Securitatii, generalul Iulian Vlad, in tinerete a renuntat la scoala pentru munca de la camp. Potrivit unor caracterizari ale cunoscutilor, Iulian Vlad era “cam increzut si subestima munca altora, si de multe ori in loc de critica face barfeli”.??
In referatul intocmit de Uniunea Tineretului Muncitor – Comitetul Central si depozitat la Arhivelel Nationale, Vlad este prezentat ca provenind “dintr-o familie de tarani mijlocasi …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *