FOTO VIDEO Presedintele Iohannis, inainte de intalnirea cu secretarul general al NATO: Alocam 2 la suta din PIB pentru Aparare, timp de zece ani

UPDATE 09,10: Presedintele Klaus Iohannis a subliniat, luni dimineata, ca Romania aloca doi la suta din PIB pentru Aparare, incepand din anul 2017, timp de zece ani, iar din aceste sume, aproape 40 la suta sunt destinate inzestrarii Armatei.
Pe de alta parte, seful statului a precizat ca Romania este un aliat al SUA in Afganistan, unde este pe locul patru ca nunar de militari si pe locul doi in ceea ce priveste Fortele Speciale.

“Romania va continua sa fie un aliat responsabil si un partener de dialog de incredere, asa cum a demonstrat si pana acum”, a spus seful statului.
“Scopul nostru este pacea, nu razboiul. NATO nu cauta confruntarea si nu este o amenintare pentru Rusia, asa cum a aratat Alianta si la Varsovia. Insa, in relatia cu Rusia este nevoie de o strategie aliata cuprinzatoare si coerenta pe termen lung. Ea trebuie sa includa dialogul, dar de pe o pozitie puternica de aparare si descurajare”, a spus Klaus Iohannis, in discursul sustinut la Adunarea Parlamentara a NATO.

Presedintele Klaus Iohannis il primeste, luni, la Palatul Cotroceni, pe secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, anunta Administratia Prezidentiala.
Discutiile vor viza viitorul summit al Aliantei Nord-Atlantice si situatia de pe Flancul Estic.
“Agenda intrevederii va include evaluarea concreta a stadiului implementarii deciziilor adoptate la Summitul NATO de la Varsovia, din anul 2016, si la Reuniunea la nivel inalt de la Bruxelles din mai 2017, precum si pregatirea agendei si rezultatelor viitorului Summit NATO din anul 2018. Aspectele privind continuarea procesului de adaptare a Aliantei la mediul international complex de securitate, cu accent pe postura NATO de aparare si descurajare pe Flancul Estic, vor ocupa un loc important in cadrul discutiilor”, precizeaza Administratia Prezidentiala.
Dupa convorbiri, cei doi oficiali vor sustine o declaratie comuna de presa.
De asemenea, presedintele Klaus Iohannis si secretarul general al Aliantei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, vor participa la deschiderea sesiunii plenare a celei de a 63-a reuniuni a Adunarii Parlamentare a NATO, care va avea loc la Palatul Parlamentului.
Seful statului va sustine un discurs in plenul AP NATO.
Adunarea Parlamentara a NATO este un for care reuneste membri ai parlamentelor din tarile membre si partenere ale Aliantei, care se intalnesc periodic pentru a analiza aspecte de securitate de interes comun, facilitand astfel consensul public si parlamentar in sprijinul politicilor Aliantei. Forul asigura dialogul parlamentar din regiunea euroatlantica cu privire la probleme de securitate, politice, sociale si economice, aducand un plus de transparenta in viata politica a NATO. AP NATO ajuta mediile parlamentare sa cunoasca si sa inteleaga probleme actuale de importanta majora si contribuie la promovarea unor pozitii comune in randul parlamentarilor membri.
Adunarea reuneste 266 de membri cu drepturi depline ai legislativelor din cele 29 de tari membre NATO, delegati din …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *