FOTO. In ce conditii sta Vlad Filat in arestul preventiv

Fostul premier al R. Moldova este arestat perventiv pentru 30 de zile. Fara acces la telefon si internet, doar 6 ore de televizor pe zi, singur in camera, escortat de gardieni la dus si cu un program zilnic strict – acestea sunt conditiile in care traieste in prezent fostul premier Vlad Filat in arestul Centrului National Anticoruptie (CNA) din Chisinau, scrie Adevarul.

Codul de executare al Republicii Moldova stipuleaza ca fiecare prevenit sa beneficieze de un spatiu de cel putin patru metri patrati, de trei mese pe zi, de cel putin o ora de plimbare zilnic, de servicii medicale si de conditii de igiena normale. Acestia se detin in camere comune, barbatii fiind separati de femei, persoanele aflate pentru prima data sub arest preventiv – de cele detinute anterior in penitenciare, iar persoanele care pana la arestare au detinut functii de raspundere in autoritatile publice si persoanele care, in virtutea functiilor ocupate anterior, pot fi amenintate cu razbunarea, sunt detinute separat.
Cum arata celulele din arest
Celulele CNA sunt amplasate la demisolul institutiei. In arest, fiecare celula are patru paturi fixate rigid in perete si podea, dotate cu saltele. In camera mai sunt scaune, o masa, o chiuveta, si un veceu separat de restul celulei. Mobilierul este facut in asa fel incat sa nu poata fi dezasamblat, pentru a evita transformarea acestuia in anumite instrumente care pot fi folosite pentru ranirea cuiva sau automutilare. Camerele au o fereastra cu gratii si sunt blocate de o usa groasa de metal cu o mica ferestruica. Incaperile sunt in permanenta ventilate, iar temperatura nu coboara mai jos de 20 de grade, indiferent de anotimp. Saptamanal, prevenitilor le este schimbata lenjeria de pat. In functie de comportamentul fiecarei persoane, prevenitilor de la CNA li se ofera, la cerere, un fierbator de apa in celula.
Programul zilnic
Spre deosebire de restul inchisorilor din Republica Moldova unde detinutii sunt treziti la ora 6 dimineata, la CNA trezirea detinutilor se face la ora 7. In fiecare dimineata se …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *