FOTO. Ministerul Apararii vrea sa cumpere automobile de productie romaneasca pentru a le trimite in zone de razboi. O posibila varianta este Dacia Duster Army

Ministerul Apararii Nationale va incepe procedurile pentru a cumpara autocamioane si autoturisme, de productie autohtona, pentru a completa necesarul Armatei Romane.
a”Pentru anul in curs, urmeaza a fi initiate proceduri de atribuire pentru achizitia de autocamioane si autoturisme. In acest sens, la nivelul structurilor de specialitate din MApN au fost intreprinse demersuri catre firme consacrate in vederea efectuarii unor prezentari, cu mentiunea ca toate aceste vehicule sa fie produse in Romania”, a precizat Ministerul Apararii Nationale pentru Romania Libera.
Dupa cum se stie, in Romania functioneaza doua uzine producatoare de autoturisme – cea de la Craiova (care furnizeaza insa doar modele de oras, nu si de teren) si cea de la Mioveni, care produce inclusiv modele 4 x 4.

Ministerul Apararii de la Paris a avut intentia sa cumpere un lot de automobile Dacia Duster, fabricate in Romania, pentru a intra in dotarea Fortelor Terestre ale Frantei.
Evident, pentru necesitati militare si mai ales pentru a fi trimise in teatre de lupta internationale, aceste masini trebuie sa aiba caracteristici specifice, diferite de cele ale modelelor civile.
MApN ne-a precizat ca, in acest moment, a”autovehiculele marca ARO (autoturisme de teren si autospeciale pe acest sasiu) reprezinta aproximativ 20 la suta din parcul auto al structurilor din cadrul Ministerului Apararii Nationale”.
Intrucat uzina ARO este desfiintata de multi ani, actualele masini ARO vor fi probabil inlocuite cu masini 4 x 4 similare modelului Dacia Duster, dar avand caracteristici militare.
Dacia Duster Army este dotata cu mitraliera
Un exemplar denumit Dacia Duster Army a fost prezentat la parada militara de la 1 decembrie 2014. Prototipul a fost deja testat si in poligonul MApN de la Mihai Bravu. Vehiculul testat a fost un model 4 x4 echipat cu motor Diesel 1.5 dCi 110 CP.
Printre dotarile speciale introduse pe aceasta masina s-au numarat sistemul a”roll cage” care ar permite rasturnarea masinii fara sa afecteze habitaclul si oamenii din interior, ?cabestanul de tractare montat in partea din fata, precum si un sistem de iluminare a”blackout”. Acesta ar permite masinii sa-si orienteze luminile catre sol, ramanand putin vizibil din exterior.

Vehiculul, de tip 4 x 4, a fost conceput de un grup de cadre didactice si de studenti de la Facultatea de Mecanica din Iasi. Modelul iARO Camarad Army este realizat prin modificarea unui?ARO 24 cu sasiu lung.
Prima arma adaptata pentru modelul Dacia Duster Army a fost o mitraliera de calibrul 7,62 milimetri, a carei turela a fost …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *