FOTO. Un an de la atentatele de la Paris. Marturia emotionanta a unui supravietuitor de la Bataclan: Vreau sa ma simt mai bine, dar uneori ma intreb daca merit asta

Francezii vor marca duminica un an de la atentatele sangeroase care au lasat in urma 130 de morti si peste 360 de raniti in inima metropolei pariziene. O scrisoare emotionanta a unui supravietuitor de la Bataclan arata cum viata unui om s-a schimbat radical odata cu intreaga societate franceza dupa atentatele jihadiste de la 13 noiembrie 2015, relateaza BBC News citat de news.ro.
Deschideti galeria foto pentru a vedea imagini cu locurile aflate sub asediul teroristilor, in urma cu un an, si cum arata acum. Imaginile au fost realizare de Associated Press.?

“Recent am dobandit o noua identitate. Eu sunt un supravietuitor. Teroristii au incercat sa ma ucida la 13 noiembrie 2015. Desi nu au reusit sa-mi puna capat zilelor, viata mea s-a schimbat pentru totdeauna. Eu am fost la Bataclan. Viata este mai grea dupa Paris. Atat de multi oameni nu au supravietuit si ma socheaza acest lucru in fiecare zi. Desi ma simt norocos ca am supravietuit, tristetea, furia si vinovatia sunt uneori sentimente coplesitoare.
Sunt trist pentru toti cei care si-au pierdut viata, furios pe cei responsabili si ma simt vinovat ca am supravietuit, in timp ce multi altii au murit. Totodata, sunt extrem de speriat. Vreau sa ma fac mai bine, dar uneori ma intreb daca merit asta.
Noua mea viata este bazata pe evitare, pe evaluarea riscurilor si pe “dar daca”. Ma intreb intotdeauna ce este acest zgomot? Unde sunt iesirile? Unde as putea sa ma ascund?
La aproape un an dupa, sunt diagnosticat cu sindromul de stres posttraumatic si cu depresie. Ma tratez cu medicamente si merg la terapie. Vreau sa ma simt normal si sa fiu capabil sa ma bucur de aceleasi lucruri de care ma bucuram in trecut: socializare, muzica live si calatorii. Dar stiu ca va dura ceva timp. Vreau sa ma simt mai bine, dar uneori ma intreb daca merit asta. In timp ce aniversarea se apropie, eu accept ca imi voi aminti mereu ce s-a intamplat la 13 noiembrie, dar sper ca timpul va vindeca ranile, iar aceste sentimente vor disparea. Gandurile mele se indreapta spre toti oamenii marcati de terorism, mereu”.

Evenimentele de comemorare a atacurilor de la Paris
In urma cu un an, buchetele de flori acopereau petele de sange din fata barului Carillon, situat la o intersectie linistita din apropierea Senei. Acum, trotuarele sunt din nou ocupate de scaune, mese si de francezi care rad copios, departe de imaginea mortilor intinsi pe caldaram la 13 noiembrie 2015.
Duminica, vor avea loc mai multe evenimente discrete de comemorare, iar francezii au fost rugati sa lase o lumanare aprinsa la fereastra pentru a-si aminti de cele 130 de victime ale atentatelor sangeroase care au vizat sala de concerte Bataclan, sase baruri si restaurante din Paris, precum si Stade de France.
Prima comemorare oficiala a victimelor a avut …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *