FOTO. Unde cazam REFUGIATII care ajung in Romania si cat vom cheltui cu ei

Scandalurile legate de refugiati, in Europa, ii fac?pe romani sa nu prea aiba incredere in acesti oameni. Sunt o multime de probleme care trebuie rezolvate cu privire la migratie.?Cum sunt primiti refugiatii in Romania? Ce fac ei cand ajung aici? Unde sunt cazati? Ce mananca? Se angajeaza sau “traiesc pe spatele” romanilor? ?Sunt periculosi? Sunt doar cateva intrebari pe care si le pun romanii atunci cand stirile despre refugiati tin primele pagini ale ziarelor sau deschiderea jurnalelor la televiziuni.
Conform celor doua mecanisme de relocare adoptate la nivelul UE, pana in 2017, Romania trebuie sa primeasca cel putin 4.180 de refugiati. Acestia vor fi trimisi de Grecia si Italia. La acest numar, se mai adauga 80 de persoane refugiate din tari din afara UE. De asemenea, conform cotei obligatorii de primire de refugiati convenita la Bruxelles pentru fiecare tara, Romania ar urma sa mai primeasca inca 2.000 de persoane. Astfel, statul roman va trebui sa asigure cazarea a peste 6.200 de refugiati.
Citeste si:?Mesajul Papei Francisc la slujba de Florii: “Nu intoarceti spatele refugiatilor”
Unde vor locui refugiatii
Inspectoratul General pentru Imigrari are in administrare, la nivel national, un numar de sase Centre Regionale de Cazare si Proceduri pentru Solicitantii de Azil -?la Bucuresti, Galati, Radauti, Maramures, Giurgiu si Timisoara. Acestea au o capacitate totala de cazare de 950 de locuri, in prezent gradul de ocupare fiind de aproximativ 14%.?
Avand in vedere cifrele vehiculate in legatura cu numarul total de persoane pe care Romania ar trebui sa le primeasca, se observa ca aceste centre nu sunt suficiente pentru cazarea tuturor refugiatilor. Astfel, autoritatile vor fi nevoite sa gaseasca solutii viabile pentru a rezolva cat mai curand aceasta problema. Insa, o alta problema demna de luat in seama este opozitia localnicilor din zonele viabile pentru construirea unor noi centre.
VEDETI conditiile de cazare de la centrele IGI, in galeria foto!
Au fost incercari de asigurarea unor astfel de adaposturi in foste cazarme ale Jandarmeriei din Satu Mare, Gorj si Arges, insa localnicii nu au fost de acord. Astfel, ideea de a construi noi centre in aceste zone, a fost abandonata.
Primii 15 refugiati au ajuns deja in Romania, la inceputul lunii martie. Ei au fost cazati la Centrul Regional de la Galati.
Citeste si:?Iohannis a declarat la CE ca Romania sustine masurile de sprijin pentru Grecia si este dispusa sa acorda asistenta
Camere de rugaciune si sapun
Conform Legii nr. 122/2006 privind azilul in Romania, cu modificarile si completarile ulterioare, solicitantii de azil beneficiaza, la cerere, de cazare gratuita intr-unul din cele sase?centre ale Inspectoratului General pentru? Imigrari.?
Aceste centre de cazare?dispun de camere de locuit si bucatarii dotate corespunzator, precum si de spatii de recreere. Cu alte cuvinte, refugiatii beneficiaza gratuit de camere de rugaciune, cluburi, camere de joaca, sali de calculatoare si sali de sport.
Potrivit purtatorului de cuvant al Inspectoratului General pentru Imigrari, Ermina Mihai, “cazarea in Centrele Regionale presupune si asigurarea produselor de igiena personala si de curatenie, precum si asigurarea bunurilor materiale necesare pregatirii si prepararii hranei si servitului mesei”.
Cat cheltuie o familie de refugiati intr-o luna
Refugiatii beneficiaza, de asemenea, la cerere, de hrana in limita sumei de 10 lei pentu fiecare persoana, pe zi, adica de aproximativ 300 de lei pe luna pentru fiecare persoana.
?Potrivit reprezentantilor IGI, refugiatii mai beneficiaza de imbracaminte in limita sumei de 67 de lei pentru fiecare persoana, pe sezon de vara si de 100 de lei de persoana pe sezon de iarna si de alte cheltuieli, in limita sumei de 6 lei de persoana, pe zi, reprezentand cheltuieli cu transportul local, servicii culturale, presa, servicii de reparatii si intretinere, cheltuieli cu produse de igiena personala.
Daca desfasoara activitati in folosul centrului, un solicitant de azil poate beneficia de un supliment in lei. Tot de un astfel de supliment mai beneficiaza minorii si?femeile insarcinate sau cele care au nascut si alapteaza.
Acces pe piata muncii si asistenta medicala
Ermina Mihai a mai explicat pentru Romania libera ca solicitantii de azil?”beneficiaza de acces la piata fortei de munca in conditiile prevazute de lege pentru cetatenii romani, dupa expirarea unei perioade de 3 luni daca se mai afla in procedura de azil in faza administrativa sau pe perioada judecatoreasca a procedurii de azil.
Totodata, refugiatii beneficiaza gratuit de asistenta medicala primara si spitaliceasca de urgenta, precum si asistenta medicala si tratament gratuit in cazuri de boli acute sau cronice”.
Rechizite gratuite si alocatie de stat, pentru minori
Minorii solicitanti de azil participa la cursurile de invatare a limbii romane, pe durata unui an scolar, dupa absolvirea acestuia fiind inscrisi in sistemul de invatamant scolar obligatoriu in aceleasi conditii ca …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *