FT: Transnistria filorusa, noul front intre Occident si Rusia, pare sa prefere confortul occidental

“In vremuri normale, Transnistria atrage atentia pentru rolul sau de centru al traficului de armament, de alimente, de tigari, alcool si, uneori, pentru traficul de persoane. Acum este in centrul atentiei din alta cauza: anexarea Crimeei de catre Rusia”, scrie Financial Times.
“Principalul comandant militar al NATO a avertizat ca trupele ruse ar putea invada Transnistria, o manevra prin care – se tem unii – Moscova ar putea ocupa ulterior Odesa, pe coasta ucraineana a Marii Negre. Dupa invazia in Crimeea, multi locuitori ai Transnistriei se tem ca ei ar putea deveni elementul central al unei crize mai ample intre Occident si Rusia”, explica FT, notand ca, potrivit unor martori, au aparut noi figuri in contingentul de 1.300 de militari rusi din regiune.
“Tensiunile releva ca transnistrenii sunt divizati in legatura cu viitoarea lor directie. La modul general, Rusia este garantul securitatii celor 500.000 de locuitori si contribuie la jumatate din bugetul regiunii. Moscova se asigura ca pensiile transnistrenilor sunt mai mari decat in restul Republicii Moldova si ca tarifele gazelor ramane reduse. Insa, desi atasamentul fata de Rusia este profund, cele mai multe exporturi – legale sau de contrabanda – merg spre vest. Potrivit datelor oficiale de la Tiraspol, 35% din exporturi merg in R.Moldova, 16% in Polonia si 9% in Italia. Rusia primeste doar 13% din exporturile din Transnistria, incluzand otel, electricitate si produse agricole”, adauga FT.
“Situatia este paradoxala. Sentimentele sunt in favoarea unirii cu Rusia si, daca s-ar organiza un referendum, 90% dintre transnistreni ar …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *