Galileo va ajuta la localizarea persoanelor aflate in situatii de urgenta

spot_img

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

Sistemul european de navigatie prin satelit Galileo va fi echipat cu o tehnologie de cautare si salvare, capabile sa localizeze si sa comunice cu persoane aflate in situatii de urgenta oriunde pe glob.

Noul proiect a fost anuntat la conferinta anuala a lui COSPAS-SARSAT, o initiativa internationala focusata pe un sistem de sateliti folositi in situatii de urgenta. Reprezentantii Galileo au confirmat ca vor echipa sistemul european de navigatie prin satelit cu transpondere capabile sa retransmita semnale de urgenta catre organizatii de cautari si salvari de persoane, o functionalitate cheie in cadrul MEOSAR (Medium Earth Orbit Search And Rescue), un viitor sistem global de cautare si salvare de persoane.

Galileo va fi capabil sa rezolve multe dintre problemele cu care se confrunta sistemele existente de acest gen.

COSPAS-SARSAT opereaza la ora actuala 12 sateliti. 5 dintre acestia sunt sateliti geostationari, aflati la o altitudine de 1000 km in pozitie relativa fixa fata de Pamant, dar care au o acoperire slaba in regiunile apropiate de poli. De aceea mai exista alti 7 sateliti de orbita joasa, la 850 km altitudine, care se invart in jurul Pamantului in zonele polare. Principalul dezavantaj al acestui sistem, aflat in functiune de 25 de ani, este intarzierea substantiala in retransmiterea semnalelor de urgenta.

Sistemul nu poate monitoriza complet suprafata Pamantului in orice punct al sau la un moment dat, depinzand de aceea de trecerea unui satelit prin zona din care se emite un astfel de semnal de urgenta. In plus, satelitii nu pot retrimite semnalele catre centrele care se ocupa de astfel de situatii, trebuind sa memoreze pozitia din care a fost emis semnalul si sa o transmita mai tarziu, atunci cand ajunge in dreptul unei statii terestre. Aceste lucruri pot duce la o intarziere de pana la o ora pana cand semnalul de urgenta ajunge la centrele specializate, interval ce poate fi vital in situatii de urgenta.

In plus, receptia semnalului de catre sateliti nu este intotdeauna posibila in zonele cu forme de relief care obstructioneaza comunicarea directa cu satelitul.

Galileo va rezolva aceste probleme, oferind o acoperire globala prin cei 30 de sateliti ai sai, care se vor afla in orbita medie a Pamantului, putand monitoriza si regiunile polare si rezolvand problema obstructionarii de catre formele de relief datorita unghiurilor multiple de vedere de la diversi sateliti simultan.

In plus, Galileo va oferi o componenta care lipseste din sistemul curent, functionalitatea de ?Return Link Service?, care permite transmiterea unui mesaj de raspuns catre cei care au emis semnalul de urgenta, informandu-i ca acesta a fost receptionat si ca echipele de salvare sunt pe drum.

spot_imgspot_img