Uita de dietele drastice si complicate, pentru ca solutia pierderii in greutate poate fi mult mai simpla. Oamenii de stiinta au descoperit o gena care ne face sa tanjim dupa alimentele dulci si grase. Mai mult chiar, kilogramele in plus sunt cauzate de stres, potrivit Daily Mail.
Gena care „te face sa te simti bine cand mananci” are legatura si cu diabetul de tip 2, acea forma a bolii care apare, de obicei, la varsta a doua si este asociata cu obezitatea.
Cercetatorii spera ca studierea acestei gene sa conduca la gasirea unor leacuri ale acestui tip de diabet precum si la pierderea in greutate.
Pe de alta parte, mai mult timp pentru relaxare ne poate face mult bine.
Cercetatorul Alon Chen incearca sa afle de ce dau oamenii iama in cutia cu dulciuri atunci cand sunt sub presiune atat acasa, cat si la serviciu. In studiile efectuate pe soareci, el localizeaza o gena care elimina in momentele de stres o proteina numita Ucn3. Produsa in creier, aceasta proteina are efecte profunde asupra intregului corp si afecteaza organe precum inima, muschii, ficatul si pancreasul. Aceasta accelereaza pofta de mancare si afecteaza modul in care ne simtim, precum si modul in care organismul utilizeaza insulina, un hormon esential in transformarea zaharului in energie. Soarecii care au fost facuti sa elimine mai multe proteine Ucn3 decat de obicei au inceput sa prezinte primele simptome de diabet zaharat, raporteaza jurnalul Lucrari ale Academiei Nationale de Stiinte. Ucn3 pare sa declanseze o preferinta pentru alimente dulci si grase, care furnizeaza corpului si creierului mai mult „combustibil” atunci cand suntem foarte stresati.
Atunci cand organismul este in mod constant afectat de stres, putem deveni grasi si bolnavi. Dr. Chen, de la Institutul Weizmann din Israel, a declarat ca „stresul este bun atunci cand trebuie sa rezolvam o situatie complicata, ca atunci cand ne-am intalni cu un leu.” Metabolismul se va schimba, consumul excesiv de? zaharuri si glucoza se va indrepta catre? muschi, care te vot ajuta sa scapi de leu. Dar raspunsul la stres trebuie sa fie un sistem bine reglementat. Genele trebuie sa actioneze la momentul potrivit. In cazul in care nu functioneaza in mod corespunzator pot duce la tulburari psihice si metabolice”, spune cercetatorul.
Tratamenul pentru gena „mancarii de …