General Electric a castigat licitatia de furnizare a tehnologiei pentru noua termocentrala pe care Romgaz o va construi la Iernut
Pentru Romania, proiectul reprezinta cea mai mare investitie publica in energie conventionala din ultimii 20 de ani, cu un total din partea Romgaz de 268 milioane de euro.
Lucrarile vor incepe in cursul anului 2017, urmand ca noua centrala sa o inlocuiasca pe cea existenta dupa finalizare, in 2019, arata GE, intr-un comunicat.
Citeste si?Directorul Transgaz, prima colosala de 1,3 milioane de lei. Dupa trei saptamani, Petru Vaduva a demisionat
Proiectul de la Iernut este cel mai mare de acest tip din Europa de Sud-Est din ultimii cinci ani.
Tehnologia GE va permite centralei sa genereze suficienta energie pentru a acoperi consumul mediu a un milion de locuinte din tara.
Noua centrala termoelectrica cu ciclu combinat gaze / abur va fi construita in cadrul actualei centrale termoelectrice pe gaz. Centrala va include patru turbine cu gaze GE de tip 6F.03, patru cazane recuperatoare generatoare de abur (HRSG) si doua turbine cu abur.
GE estimeaza ca tehnologia sa va creste eficienta bruta a centralei cu 18%, pana la 56,4%, si va reduce emisiile de dioxid de carbon cu 38% fata de nivelul actual.
GE sustine ca rezultatul proiectului va fi una dintre cele mai mari si mai puternice centrale termoelectrice cu ciclu combinat din Europa de Sud-Est, care va schimba livrarea de energie din Romania.
De asemenea, GE considera proiectul ca fiind unul de referinta pentru grup, unic in regiune, mai ales prin dimensiuni si gama completa de echipamente instalate.
“Pe langa timpul de pornire redus, de sub 15 minute, centrala electrica va aduce retelei un plus de stabilitate prin oferirea unor rezerve de energie mai rapide si mai accesibile. Datorita pozitiei strategice a centralei termoelectrice de la Iernut – in apropierea liniilor de inalta tensiune care leaga zonele geografice ale Romaniei -furnizorii de energie vor putea reactiona prompt la fluctuatiile cererii de energie din retea si minimiza pierderile din distributie si transport”, arata GE, in comunicat.
GE are activitati in Romania inca din timpul perioadei comuniste, furnizand, in 1984, unitati de turbo-generatoare pentru centrala nucleara de la Cernavoda.
Romgaz a anuntat anul trecut ca a incheiat un contract in valoare de 268,8 milioane euro cu asocierea formata din Duro Felguera si Romelectro pentru constructia unei centrale termoelectrice noi, cu ciclu combinat cu turbine cu gaze la Iernut.
Echipamentele principale si ingineria de baza vor fi furnizate de Duro Felguera, iar Romelectro se va ocupa de lucrarile de constructii – montaj, de partea de inginerie de detaliu si livrarea echipamentelor auxiliare.
Citeste si?Revolutie pe apa. Norvegia lanseaza primul cargou 100% electric si autonom
Echipamentele principale vor fi livrate la inceputul anului 2018.
In ianuarie 2017, Ministerul Energiei a aprobat cererea de finantare a Romgaz, din Planul National de Investitii (PNI), pentru termocentrala de la Iernut.
Fondurile din Planul National de Investitii pot sustine pana la 25% din necesarul investitiei de aproape 270 milioane euro.
Romgaz a preluat termocentrala actuala de la Iernut in 2013 de la producatorul de energie termica Elcen pentru stingerea unei datorii de 653 milioane …