Geoana: Declaratia ministrului francez Valls, incorecta; pozitia Frantei e cea exprimata de premier

de Liviu Dadacus – Mediafax Publicat la: 20.09.2013 00:08 Ultima actualizare: 20.09.2013 00:09

Presedintele Comisiei parlamentare speciale pentru aderarea la spatiul Schengen, Mircea Geoana, a precizat, joi, ca declaratia ministrului francez de Interne, Manuel Valls, este incorecta fata de Romania si ca pozitia oficiala a Frantei este cea exprimata de catre premierul Ayrault la Bucuresti.
Geoana mentioneaza, intr-un comunicat remis MEDIAFAX, ca in calitate de presedinte al Comisiei speciale comune a Camerei Deputatilor si Senatului pentru aderarea Romaniei la Spatiul Schengen, a avut joi o convorbire telefonica cu ambasadorul francez in Romania, Philippe Gustin, in care si-a exprimat increderea ca Romania conteaza in continuare pe solidaritatea traditionala a Frantei.

“Faptul ca premierul francez, un partener important al Romaniei, a vorbit in premiera de o aderare etapizata, trebuie considerata in continuare ca pozitie oficiala a Frantei. Acest sprijin, afirmat in cadru oficial, nu poate fi comparat cu o declaratie de presa. Pozitia oficiala a statului francez cu privire la aderarea Romaniei la Schengen este cea exprimata de premierul Ayrault la Bucuresti”, a precizat Geoana.
El a subliniat faptul ca declaratia ministrului francez de Interne, Manuel Valls, este incorecta fata de Romania.
“Preocuparile domniei sale, in calitate de ministru de interne al Frantei, fata de nivelul de infractionalitate din tara sa sunt legitime, insa a pune pe seama romanilor si bulgarilor fenomene pe care, pe buna dreptate, trezesc nemultumirea societatii franceze, reprezinta o capcana facila in care a cazut in mod nefericit si fostul presedinte al Frantei Francois Sarkozy, la randul sau un fost ministru de interne”, a mai Geoana.
El mentioneaza, totodata, ca Romania indeplineste toate criteriile de aderare la spatiul Schengen, iar acest lucru a fost recunoscut public in urma cu cateva zile de presedintele Comisiei Europene Jose Manuel Barosso.
“Romania are obligatia de a-si apara cauza cu fermitate si energie pentru ca este o cauza corecta in care avem aliati cea mai mare parte a statelor membre UE, Comisia Europeana si Parlamentul European. De aceea, reiterez necesitatea adoptarii rapide a unui Plan National de Actiune privind aderarea Romaniei la Spatiul Schengen. Comisia parlamentara pe care o prezidez lucreaza la un asemenea proiect si sper ca toti actorii cu …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *