Geoana: Obama a desemnat trei candidati de ambasadori SUA la Bucuresti. Doi au renuntat la nominalizare

Senatorul PSD, Mircea Geoana, a declarat, marti seara, la Realitatea TV, ca presedintele SUA, Barack Obama, a desemnat trei candidati pentru postul de ambasador la Bucuresti, insa doi dintre acestia au renuntat la nominalizare intrucat au constatat un blocaj intre republicani si democrati in privinta audierilor, conform Mediafax.
Geoana a fost intrebat, intr-o emisiune la Realitatea Tv, care este situatia ambasadorului SUA la Bucuresti, care nu a mai fost propus de oficialitatile americane. “La americani e o problema mai de fond, in clipa de fata sunt peste 35 de state la nivel mondial care nu au ambasadori, dintr-un simplu motiv, ca au un sistem atat de complicat intre administratia de o culoare politica si Congresul de alta culoare politica, Senatul, unde si republicanii sunt foarte influenti, incat se blocheaza reciproc. Au fost pana acum cred ca trei nume, aprobate de presedintele Obama, trei nume succesive sa vina ambasador in Romania: o doamna care vazand cat de mult dureaza programarea de audiere la Senat, ca fara audiere la Senatul american nu poti sa te duci, incat femeia a renuntat. Era o doamna care avea o pozitie economica, financiara, foarte buna. A mai fost dupa aia cineva pe teava si acea persoana nu a putut sa astepte atat de mult. Si se afla in acest moment, din cate stiu eu, intr-o forma avansata de gasire a unei persoane, dar nu este un gest de lipsa de respect fata de Romania, este un sistem dezarticulat la americani, care sper sa si-l rezolve, pentru ca poti sa stai cu aproape un sfert din tarile lumii fara ambasadori”, a afirmat Geoana.
El a precizat ca oficialii SUA ar da “un sentiment gresit” unor tari importante prin tergiversarea desemnarii ambasadorilor. Cu toate acestea, senatorul PSD a precizat ca in toamna acestui an va exista un raspuns din partea SUA atat in problema ambasadorului la Bucuresti, cat si a eliminarii vizelor.
De asemenea, Geoana a declarat ca in cazul in care legea prin care ar putea fi eliminate vizele pentru o serie de tari, urmand sa beneficieze si Romania, nu va fi adoptata pana in luna august, exista optiunea unei legi speciale pentru tara noastra alaturi de Polonia.
“Impreuna cu polonezii vom face un ultim efort, in sensul unui efort decisiv. Pentru ca in opinia mea, in …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *