George Enescu, celebrat pe 14 martie de adevarati maestrii ai muzicii clasice

George Enescu, celebrat pe 14 martie de adevarati maestrii ai muzicii clasice

Mai sunt doar cateva zile pana la cel mai frumos eveniment omagial la 130 ani de la nasterea lui George Enescu. Unul dintre cei mai prolifici compozitori pe care i-a dat tara noastra va fi celebrat de catre maestri de inalt nivel artistic ai muzicii clasice pe data de 14 martie la Teatrul National Bucuresti.

Ii enumeram pe Birger Radde(Bariton), Germania, Frederieke Eugenie Saeijs (Vioara), Olanda, Mihai Marica ? (Violoncel), Romania si Ilya Poletaev (Pian), Canada, artisti extrem de apreciati, recomandati de insusi talentul propriu unic.

Astfel, in ciuda varstei fragede, Mihai Marica a primit numeroase premii de recunoastere in concursuri la nivel international, iar activitatea sa concertistica este intotdeauna foarte intensa. In cadrul unor ansambluri camerale, Mihai a evoluat pentru postul de Radio National Roman si BBC Radio 3, la Carnegie Hall?s Weill Recital Hall (New York), Semanas Musicales de Frutillar (Cile), Laguna Beach Chamber Music Festival (California) si multe altele.

Birger Radde a fost laudat pentru “tonul impecabil, liric” si “interpretarile elegante si pline de viata”, care-l fac sa se simta ca acasa atat pe scenele de opera cat si in concerte. In 2005, a debutat in opera la Opera Leipzig/ Germania si a avut angajamente la Musikalische Komoedie Leipzig si Neukoellner Oper Berlin. Dotat cu un puternic interes, dar si cu un repertoriu extins in Art Song si Lied, Birger Radde a oferit diverse recitaluri de muzica – de la Purcell, Schubert si ciclurile lui Schumann la compozitii contemporane.

Frederieke Saeijs a inceput sa cante la vioara la varsta de sapte ani. Dupa ce a terminat gimnaziul in 1998, a intrat la Conservatorul Regal din Haga, unde a primit atat gradul Cum Laude de licenta (2002) si masterat (2004). Frederieke a castigat mai multe premii la concursuri (inter)nationale renumite de vioara: Concursul Princess Christina (1995, 1998), Competitia Nationala de Vioara Oskar Back ( 2001), Concursul Vriendenkrans (2001), Premiul Elisabeth Everts (2002), Concursul International de Vioara George Enescu (Bucuresti, Romania, 2003) si Competitia Amsterdam Grachtenfestival Conservatorium (2004). In anul 2005, Frederieke a castigat Premiul cel Mare “Academia de Arte Frumoase” la Concursul International de Vioara Marguerite Long-Jacques Thibaud din Paris, Franta, precum si alte 4 premii speciale.

Ilya Poletaev, muzician polivalent de mare talent, pianist si intepret la clavecin

In calitate de pianist, este castigator al unor importante si renumite competitii internationale. Numai in anul 2008, in cadrul Competitiei Stepping Stone (Canada) si al Concursului International de Pian Rina Sala Gallo din Monza, a fost distins cu Premiul I, Premiul Publicului, Premiul Bach si Orchestrei. In ianuarie 2009 a castigat premiul I la Competitia Artistilor Tineri Grieg Festival ce s-a desfasurat in Winter Park, Florida. In cele din urma, in iulie 2010 el a castigat prestigiosul Concurs International de Pian din Leipzig, un premiu binemeritat avand in vedere talentul sau natural, precum si o cunoastere profunda si daruire pentru repertoriul baroc. De curand a realizat inregistrari radiofonice cu muzica lui George Enescu si urmeaza proxima lansare a unui CD cu creatii ale aceluiasi autor intr-un duo cu pian si vioara. Angajamentele sale viitoare includ numeroase concerte in Statele Unite ale Americii, Canada, Italia, Germania, Austria, Polonia (Varsovia), Romania.

Din programul evenimentului de la Bucuresti, fac parte opere compuse de maestrul George Enescu precum 7 Cantece pe versuri de Clement Marot op. 15voce/pian (Birger Radde), Sonata Op. 26 nr 2 violoncel/pian (Mihai Marica), 2 melodii pe versuri de Fernand Gregh,op. 19 voce/pian, Sonata op. 24 nr.1 pianoforte (Ilya Poletaev) si “Impresii din copilarie” violino/pian (Frederieke Saeijs).

“Muzica clasica face parte din constiinta culturala muzicala romaneasca, tocmai de aceea acum, la aniversarea a 130 de ani de la nasterea lui George Enescu, nu puteam sa nu le oferim romanilor un recital extraordinar in cinstea acestui muzician consacrat ce ne-a cinstit si continua sa o faca post-mortem prin creatiile sale inestimabile”, subliniaza Pepino Popescu, presedintele Asociatiei Culturale Maria Domina.

Biletele se afla in vanzare in reteaua Vreau Bilet – et. 2 – Unirea Shopping Center, Carrefour Feeria ? Baneasa Shopping City, Real Hypermarket Vitan, la Teatrul National si online pe www.vreaubilet.ro la pretul de 30 Lei.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *