George W. Bush s-a intalnit cu Dalai Lama

spot_img

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

Presedintele George W. Bush a primit marti vizita lui Dalai Lama si va aparea pentru prima data in public alaturi de acesta, miercuri, cand Congresul ii va acorda liderului tibetan toate onorurile, ignorand protestele Chinei relateaza Reuters.

Bush a discutat cu Dalai Lama timp de o jumatate de ora in particular, a anuntat Casa Alba. Bush ii va acorda miercuri liderului tibetan cea mai inalta distinctie a Congresului, a declarat Drew Hammill, purtator de cuvant al presedintei Camerei Reprezentantilor, Nancy Pelosi.

Bush va deveni primul presedinte american care va aparea in public alaturi de Dalai Lama. Nemultumirea Chinei, in viziunea careia Washingtonul onoreaza un separatist periculos aflat in exil, risca sa se intensifice.

China si-a exprimat „profunda nemultumire” si a cerut anularea acestor intrevederi care, in opinia sa, constituie „o ingerinta in problemele interne chineze” si risca sa „afecteze grav” relatiile bilaterale.

Casa Alba a declarat ca „intelege temerile chinezilor”, incercand sa concilieze principiile si interesele diplomatice intr-un moment in care Statele Unite sunt dependente de partenerului lor chinez in mai multe probleme internationale. Presedintia americana a negat insa ca s-ar implica in problemele Chinei si ca ar sustine independenta Tibetului.

„Presedintele crede ca oamenii din intreaga lume trebuie sa isi poata (…) practica religia in libertate. De aceea presedintele vrea sa il intalneasca. Crede ca el trebuie onorat in calitate de lider spiritual”, a declarat purtatoarea de cuvant al Casei Albe, Dana Perino.

Un raport din 2007 al Departamentului de Stat arata ca nivelul de reprimare a activitatilor religioase, cum ar fi venerarea lui Dalai Lama, „a ramas ridicat” in Tibet, deoarece Beijingul se teme ca religia sa nu raspandeasca revendicari separatiste.

Potrivit trimisului sau special Lodi Gyari, Dalai Lama a primit „un angajament foarte clar si ferm” din partea liderului american, pentru a rezolva conflictele dintre liderul tibetan si Beijing.

„As vrea sa imi exprim multumirea fata de presedintele Bush, el chiar a luat in serios situatia” din Tibet, a precizat liderul tibetan dupa intalnirea cu liderul de la Casa Alba, potrivit declaratiilor transmise de colaboratorii sai. „Am dezvoltat o prietenie stransa”, a adaugat el.

China se teme ca Statele Unite vor consolida statutul international al lui Dalai Lama, care este intruchiparea opozitiei regimului comunist. Beijingul considera Tibetul ca o parte inalienabila a tarii si se teme de tot ce ar putea sprijini initiativele separatiste pe care i le atribuie lui Dalai Lama.

spot_imgspot_img