UE a blocat din nou, prin Comisia Europeana, luarea unei decizii asupra nivelului mediu al emisiilor de CO2, care va trebui atins de fiecare producator in parte?pana in 2020. Germania, care s-a opus de la inceput noului prag de 95 g/km a fost sustinuta de Marea Britanie, Cehia, Ungaria, Polonia si Slovacia, potrivit Automotive News Europe.
Tinta de 95 g/km, media emisiilor CO2 care ar trebui atinsa de flota de vehicule a fiecarui producator in parte pana in 2020, este tot mai departe in urma amanarii de vineri. Aceasta este a treia oara cand Germania reuseste, in urma unui lobby intens pe aceasta problema, sa amane luarea unei decizii.
Intelegerea initiala, asupra careia s-a convenit intre statele europene, in luna iunie, prevedea reducerea pragului emisiilor CO2 de la 130 g/km, la 95 g/km, ceea ce ar insemna ca, din 2020, consumul mediu al intregii flote a unui producator sa se situeze la 4 L/100 km. Acest lucru ar obliga producatorii auto sa lanseze masini cu un consum situat in jurul acestei valori.
Cancelarul german Angela Merkel s-a opus de la bun inceput acestei idei, in campania sa de lobby ea propunand un compromis. Liderul german a venit cu propunerea ca din 2020 pragul de 95 g/km sa se aplice doar pentru 80% din flota unui producator, urmand ca restul de 20% dintre vehicule sa se conformeze pana in 2024, cu cate 5 procente anual.
Citeste si?Renault si PSA au CAPITULAT in fata blocadei Merkel-Mercedes-BMW! Pe cand „95 g CO2”?
Lituania, care detine presedintia UE, a anuntat vineri ca o noua dezbatere asupra acestei chestiuni, urmata chiar de un posibil vot al unui consiliu format din ministerele de mediu ale statelor membre, va avea loc la Luxemburg, pe 14 octombrie.
Franta nu si-a ascultat producatorii auto nationali
Producatorii auto germani, in special Daimler si BMW, care ar urma sa beneficieze de pe urma planului Angelei Merkel, au reusit sa ii atraga de partea lor pe contructorii auto francezi PSA si Renault, care potrivit surselor din industrie ar figura pe lista sustinatorilor lui Merkel in aceasta chestiune.
Totusi guvernul francez a ramas un sustinator al adoptarii cat mai rapide a pragului de 95 g/km. Oficialii francezi au fost mai de …