Germania reduce salariul minim

Guvernul german a adoptat miercuri un proiect de lege care prevede introducerea salariului minim, de 8,5 euro pe ora, o schimbare majora de politica economica, care vizeaza aproximativ 5 milioane de angajati remunerati in prezent sub acest prag, potrivit Wall Street Journal, anunta Mediafax.
Proiectul vizeaza introducerea salariului minim incepand de anul viitor, cu o perioada de tranzitie de doi ani acordata pentru ca masura sa nu intre in conflict cu contractele existente de munca la nivel regional sau sectorial.
In prezent statul german nu intervine in negocierile privind salariile si programul de lucru, stabilite in general de patronate si sindicate in acorduri colective.
Salariul minim nu se va aplica in cazul persoanelor sub 18 ani si nici in primele sase luni de lucru ale unei persoane aflate in situatie de somaj pe termen lung care si-a gasit un loc de munca, potrivit proiectului.
Guvernul anticipeaza ca parlamentul va vota in aceasta vara asupra masurii.
Introducerea salariului minim s-a dovedit populara in randul germanilor dupa ce a fost propusa anul trecut, in campania pentru alegerile generale, de catre coalitia care a sustinut candidatura cancelarului Angela Merkel pentru un cel de-al treilea mandat la conducerea guvernului. In UE, numai sapte state din cele 28 nu au stabilit un salariu minim.
Sustinatorii propunerii considera ca introducerea …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *