Germania: 13 observatori OSCE disparuti in estul Ucrainei sunt in custodia separatistilor prorusi

UPDATE: Ministrul german al Apararii, Ursula von der Leyen, a declarat vineri ca separatistii prorusi din estul Ucrainei au capturat si retinut, in total, 13 observatori ai Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE), ci nu sapte, cum a anuntat Kievul anterior, relateaza AFP.
“Situatia inca nu este clara, dar se pare ca 13 inspectori ai OSCE au fost arestati, patru germani dintre acestia fiind cetateni germani”, a declarat ministrul.
“Printre inspectori se afla, de asemenea, un danez. In urma cu cateva minute, am vorbit cu colegul meu danez”, a declarat ministrul german.
“Acum este cel mai important este utilizarea tututor canalelor diplomatice pentru ca aceasta echipa sa fie eliberata imediat si in siguranta”, a adaugat ea.
Kievul: 7 observatori retinuti
“Persoane ramase neidentificate au oprit vineri dimineata un microbuz in care erau 13 pasageri – sapte reprezentanti ai OSCE, cinci militari ucraineni si soferul”, a precizat Ministerul de Interne de la Kiev.
“Persoanele capturate se afla intr-un sediu local al serviciilor speciale ocupat de insurgenti”, adauga institutia.
“Au fost demarate negocieri cu separatistii prorusi. Refuza eliberarea ostaticilor, explicand ca trebuie sa se consulte cu organismele competente ale Rusiei”, a subliniat Ministerul ucrainean de Interne.
Liderul separatist de la Slaviansk, Viaceslav Ponomarev, a declarat ca in microbuz era o persoana care lucreaza pentru Statul Major al armatei ucrainene. “Este vorba de un spion”, a spus el.
Ministrul suedez de Externe, Carl Bildt, s-a declarat “extrem de ingrijorat” de capturarea observatorilor OSCE, printre …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *