Ghaddafi anunta desfiintarea ministerelor libiene si distribuirea catre populatie a banilor rezultati din petrol

spot_img

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

iderul libian Muammar Al-Ghaddafi a anuntat, in cursul noptii de duminica spre luni, o serie de masuri revolutionare, relateaza AFP si Reuters. Cu incepere din 2009, ministerele libiene vor fi suprimate, iar veniturile obtinute din comercializarea petrolului vor fi distribuite direct populatiei a afirmat el in cadrul unui discurs televizat rostit la Benghazi, in estul Libiei, cu ocazia implinirii a 39 ani de la revolutia de la 1 septembrie 1969, care l-a propulsat la putere. El a recunoscut ca masurile vor provoca haos intr-o prima etapa, insa le-a cerut libienilor sa nu se teama de aceste schimbari care ii vor ajuta in final sa formeze „o societate a maselor condusa de o democratie directa adevarata”.

„Libienii trebuie sa fie pregatiti sa primeasca partea ce i se cuvine fiecaruia din veniturile obtinute din petrol, incepand cu anul viitor”, a declarat colonelul Ghaddafi, in discursul rostit la Benghazi .”Acuzati de fiecare data comitetele populare (ministerele – n.r.) de coruptie si de proasta administrare. Vom termina cu aceste reclamatii. Fiecare va avea decizia in buzunare, partea ce i se cuvine si va trebui sa se descurce singur””, a adaugat liderul libian, adresandu-se Congresului Popular, Parlamentul Libiei. Ghaddafi a precizat ca implementarea acestor masuri va debuta la inceputul anului 2009. Multi libieni, noteaza Reuters, se plang de faptul ca nu au beneficiat de veniturile tot mai mari realizate de tara lor din exploatarea petrolului si din investitiile straine, dupa ce, in 2003, Libia a pus capat izolarii sale internationale.”Coruptia este legata de birocratie peste tot in lume. Solutia pentru a pune capat coruptiei este aceea de a pune capat acestei administratii care se ocupa de cheltuirea banilor si de a pune banii direct in mainile poporului”, a subliniat Gaddafi in discursul televizat. Singurele ministere care nu vor fi suprimate sunt ministerul Apararii si Justitiei si ministerul de Interne si Externe. Gaddafi a spus ca libienii nu trebuie sa se teama de consecintele acestor schimbari care, sustine el, ii vor incuraja sa creeze un sector privat care-i va face mai sanatosi, mai bogati si mai liberi. Libienii ar trebui sa decida ei insisi cum sa cheltuiasca banii proveniti din petrol si daca doresc sa-i investeasca, de exemplu, in educatie, sanatate sau liberalizarea importurilor. Liderul libian a recunoscut ca, intr-o prima etapa, impartirea directa a veniturilor realizate din petrol si eradicarea birocratiei vor provoca haos, insa a adaugat ca, in noile conditii, libienii „vor pune bazele unei administratii populare reale si vor forma o societate a maselor condusa de o democratie directa adevarata”.

In cadrul aceluiasi discurs, liderul Libian a aminitit si de acordul incheiat cu Italia, prin care aceasta se angajeaza sa acorde Libiei suma de cinci miliarde de dolari in urmatorii 25 de ani, ca despagubire pentru perioada coloniala. Menit, potrivit premierului italian Silvio Berlusconi, sa „puna capat celor 40 de ani de neintelegeri, reprezentand „o recunoastere completa a pagubelor suferite de Libia si provocate de Italia in timpul perioadei coloniale”, acordul prevede totodata construirea de locuinte, acordarea de burse care sa permita studentilor libieni sa mearga in Italia precum si pensii pentru victimele minelor antipersonal amplasate de Italia in perioada coloniala. Mouammar Al-Ghaddafi s-a declarat extrem de multumit de acord, anuntand ca Libia ii va oferi Italiei o serie de privilegii in sfera investitiilor in petrol si gaz, dar si in alte afaceri pentru a o recompensa pentru gestul ei. „Libia va beneficia din intarirea relatiilor sale cu Italia. Italia va avea prioritate in sfera petrolului si a gazelor si in alte investitii pentru ca este un stat prieten”, a subliniat liderul libian.

spot_imgspot_img