Gheorghe Piperea: Am suspendat negocierile cu potentialii investitori interesati de Oltchim

Concluzia anchetei Comisiei Europene va veni intre 20-25 septembrie. Noi estimam ca rezultatul va fi unul pozitiv pentru Oltchim”, spune Piperea.
Avocatul afirma ca a decis sa suspende toate negocierile privind privatizarea Oltchim, acestea urmand a fi reluate abia dupa ce concluzia investigatiei Comisiei va fi cunoscuta, potrivit News.ro.
“Noi am decis sa suspendam orice fel de proceduri si sa asteptam rezultatul Comisiei. Negocierile privind privatizarea sunt pe hold. Speram ca pana la sfarsitul lunii decembrie sa avem semnat un contract in acest sens (cu potentialii investitori, n.r.)”, a precizat avocatul.
Comisia Europeana a lansat in aprilie o investigatie aprofundata impotriva Romaniei, referitoare la stergerea de datorii ale Oltchim si continuarea aprovizionarii acesteia de catre companii de stat, in pofida inrautatirii situatiei financiare, pentru a analiza daca aceste actiuni respecta reglementarile comunitare in domeniul ajutoarelor de stat.
“In urma dificultatilor economice intampinate de societatea Oltchim si a anularii datoriilor publice ale acesteia, trebuie sa verificam daca un creditor privat ar fi acceptat sa actioneze in acelasi mod. Datorita recentei sale reorganizari, situatia financiara a Oltchim s-a imbunatatit, iar Romania spera sa gaseasca un nou investitor. Obiectivul nostru este de a facilita un viitor sustenabil al activitatilor economice ale acestei societati, care sa nu mai necesite un sprijin suplimentar din partea guvernului”, spunea in aprilie comisarul pentru Concurenta Margrethe Vestager.
Comisia va analiza in special acumularea datoriilor fata de Autoritatea romana pentru Administrarea activelor Statului (AAAS), anularile de datorii de catre AAAS si diferite intreprinderi de stat in cadrul planului de reorganizare a Oltchim elaborat de administratorul judiciar si sprijinul acordat Oltchim de doua societati de stat, CET Govora si Salrom, care, in ciuda deteriorarii situatiei financiare a Oltchim, au continuat sa aprovizioneze Oltchim cu energie electrica, abur si solutii saline.
Conform normelor UE privind ajutoarele de stat, interventiile publice in activitatea societatilor sunt considerate ca nu constituie ajutoare atunci cand un operator privat ar fi actionat in acelasi mod. Comisia va evalua daca acesta a fost cazul pentru creditorii publici si furnizorii Oltchim sau daca, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *