Ghidul alegerii corecte a fondului de pensii private – AIG

spot_img

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

Optiunile pentru unul dintre fondurile de pensii obligatorii, aceasta fiind denumirea sub care sunt cunoscute, trebuie facute pana la data de 17 ianuarie.

O persoana poate adera la un singur fond de pensii autorizat pe Pilonul II. In cazul in care aceasta semneaza adeziuni la doua sau mai multe fonduri de pensii, ele urmeaza sa fie declarate nule, iar respectiva persoana sa fie redistribuita, de un program informatic, la unul dintre fondurile de pensii autorizate, 17 la numar.

Majoritatea acestora sunt autorizate, au un risc mediu, potrivit incadrarii stabilite de Comisia de Supraveghere a Pensiilor Private (CSSPP), institutia care reglementeaza si supravegheaza domeniul pensiilor private. Aceasta entitate autorizeaza si administratorii, si fondurile de pensii. In batalia pensiilor au intrat societati de asigurare, multe de renume pe plan mondial, dar si cinci banci.

Fondul de pensii AIG

Acesta este unul cu risc mediu, administrat de AIG Fond de Pensii, societate detinuta in proportie de 99,9% de societatea de asigurari AIG Life Romania, iar o participatie de 0,1% este detinuta de o persoana juridica poloneza.

Acest administrator percepe un comision de 2,5% din valoarea contributiilor si un comision anual de 0,6% din valoarea activului total al fondului de pensii.

AIG Fond de Pensii a incheiat un parteneriat cu Raiffeisen Bank care vizeaza distributia de pensii prin unitatile bancii. Aceasta banca este si depozitarul fondului de pensii.

Cum vor fi investite contributiile la acest fond*?

> titluri de stat, certificate de trezorerie emise de statul roman, state UE sau din spatiul economic european – 55%

> obligatiuni emise de organisme neguvernamentale straine cotate la burse de valori – 5%

> obligatiuni guvernamentale emise de state precum SUA, Canada, Japonia – 10%

> actiuni tranzactionate pe Bursele din Romania – 5%

> actiuni tranzactionate pe bursele din UE sau din spatiul economic european

> obligatiuni emise de autoritatile locale din Romania, UE sau spatiul economic european – 10%

> valori mobiliare emise de state terte – 5%

*structura-tinta a alocarii activelor fondului de pensii. In prospectul fondului sunt prezentate si limitele in care pot varia investitiile in fiecare dintre instrumente

spot_imgspot_img