Ghidul alegerii corecte a fondului de pensii private – Fondul de Pensii Bancpost

spot_img

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

Optiunile pentru unul dintre fondurile de pensii obligatorii, aceasta fiind denumirea sub care sunt cunoscute, trebuie facute pana la data de 17 ianuarie.

O persoana poate adera la un singur fond de pensii autorizat pe Pilonul II. In cazul in care aceasta semneaza adeziuni la doua sau mai multe fonduri de pensii, ele urmeaza sa fie declarate nule, iar respectiva persoana sa fie redistribuita, de un program informatic, la unul dintre fondurile de pensii autorizate, 17 la numar.

Majoritatea acestora sunt autorizate, au un risc mediu, potrivit incadrarii stabilite de Comisia de Supraveghere a Pensiilor Private (CSSPP), institutia care reglementeaza si supravegheaza domeniul pensiilor private. Aceasta entitate autorizeaza si administratorii, si fondurile de pensii. In batalia pensiilor au intrat societati de asigurare, multe de renume pe plan mondial, dar si cinci banci.

Fondul de Pensii Bancpost

Fondul este unul cu risc mediu si este administrat de societatea SC Bancpost Fond de Pensii SA.

Aceasta este detinuta in proportie de 99,99% de banca SC Bancpost SA, care detine 9.999 de actiuni in valoare de 1.950 lei fiecare.

Restul de 0,01%, respectiv o singura actiune, este detinuta de Ionides Michalakis, vicepresedintele societatii de administrare a fondului.

Acest fond percepe un comision de administrare: de 2,5% din contributiile platite inainte de convertirea acestora in unitati de fond si de 0,05% lunar (0,6% pe an), din activul total net al fondului. Depozitarul fondului este Banca Comerciala Romana (BCR). Auditorul extern este compania PRICEWATERHOUSE COOPERS AUDIT.

Cum vor fi investite contributiile la acest fond *

> instrumente financiare cu risc scazut, precum titluri de stat romanesti sau apartinand de spatiul economic european, titluri de stat emise de state terte (SUA, Canada, Japonia s.a.) sau obligatiuni emise de organisme internationale 70%

> Obligatiuni municipale romanesti, din spatiul UE sau din spatiul economic european 5%

> Instrumente ale pietei de capital, precum titluri de participare la fonduri mutuale, actiuni si obligatiuni corporatiste tranzactionate pe piete reglementate din Romania sau din alte state terte 15%

> Instrumente ale pietei monetare, precum depozite bancare sau certificate de depozit 10%

* Structura-tinta a alocarii activelor fondului de pensii. In prospectul fondului sunt prezentate si limitele de variatie fata de structura prezentata mai sus.

spot_imgspot_img