Ghidul cumparatorului de Paste. La ce trebuie sa fim atenti cand cumparam alimente.

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

Cei care merg la cumparaturi pentru a achizitiona diferite produse alimentare pentru masa de Paste pot consulta inainte un ghid care contine sfaturi si indrumari oferite de specialisti in domeniu. Acestea ii vor ajuta sa nu-si puna sanatatea in pericol.Specialistii ii invata pe consumatori, prin intermediul ghidului, cum sa deosebeasca diferite tipuri de carne, cum sa verifice prospetimea pestelui sau a oualor, cum trebuie sa fie etichetate produsele ecologice si traditionale si unde sa semnaleze eventualele nereguli constatate.
Cumparatorii sunt sfatuiti sa achizitioneze alimente numai din locuri autorizate: piete agroalimentare, magazine mai mari sau mai mici dotate cu spatii frigorifice. Produsele cumparate de pe marginea drumului sau din afara pietelor nu prezinta nicio garantie ca sunt sigure pentru consum.
Cumparatorilor li se recomanda sa verifice cu atentia etichetele produselor, integritatea ambalajului si sa nu ia alimente congelate care prezinta gheata separata de continutul initial, ceea ce indica faptul ca s-au facut decongelari si recongelari repetate. Daca observa produse necorespunzatoare expuse la vanzare, cetatenii pot anunta autoritatile sanitar-veterinare la call center 0800826787.
Comisariatul pentru Protectia Consumatorilor din Capitala poate fi sesizat la numerele de telefon 021.9660 si 021. 310.63.75. Directia de Sanatate Publica a Municipiului Bucuresti va asigura serviciu de permanenta in saptamana dinaintea Pastelui si poate fi sesizata la telefoanele 021.311.21.80 si 021.314.02.11 daca se constata alimente necorespunzatoare in magazine sau se incalca normele de igiena.OuaPentru a fi siguri ca ouale cumparate pot fi consumate in siguranta, cetatenii trebuie sa fie atenti la marcajele de pe acestea care indica termenul de valabilitate. Ouale proaspete au coaja cu un aspect rugos, porii fiind vizibili, in schimb la cele vechi coaja este lucioasa, uneori cu pete, porii nefiind vizibili.
La ouale prospete, albusul este de culoare alba spre roz deschis, iar galbenusul galben deschis pana la rosiatic, sferic, separate de albus. La ouale vechi, dispare separarea dintre albus si galbenus, iar acesta din urma devine mobil, cu forma neregulata si uneori se poate fixa pe partea interna a cojii.Prospetimea oualor mai poate fi verificata daca sunt scufundate intr-un vas cu apa si raman la fundul acestuia. Nu folositi oua de rata sau de gasca la prepararea cremelor, prajiturilor si maionezei.CarneCarnea destinata consumului pe piata interna este marcata cu o stampila de forma ovala sau rotunda, cu diametrul de 3,5 cm. Stampila rotunda cuprinde urmatoarele date: tara-Romania, codul judetului si numarul de autorizare sanitar-veterinara a unitatii si al medicului veterinar care a facut inspectia, precum si mentiunea „controlat sanitar veterinar”.
Stampila ovala are urmatoarele informatii: Romania sau codul ISO al tarii, numarul de autorizare si abrevierea CE. Marca de sanatate aplicata pe carnea provenita de la animale din speciile receptive la Trichinella spiralis atesta efectuarea examenului trichineloscopic cu rezultat negativ.PestePestele bine congelat, atunci cand este lovit, emite un sunet clar, ceea ce indica o inghetare uniforma. El trebuie sa aiba gura inchisa, ochii bulbucati, solzii stralucitori si pielea lucioasa. Daca in momentul congelarii pestele nu a fost proaspat, atunci? el va avea gura intredeschisa, ochii infundati in orbite, solzii si pielea intunecate.
La pestele proaspat, ochii sunt proeminenti sau la nivelul orbitelor, cu cornea transparenta sau usor mata, iar la cel alterat sunt infundati in obite, cu cornea complet mata. La cel proaspat, branhiile sunt rosii, fara miros, musculatura e tare si elastica si nu se formeaza amprenta la apasare.Produse lactateLaptele bun de consum nu trebuie sa aiba impuritati …

spot_img