Gogosari in otet. Retete simple de GOGOSARI MURATI pe care oricine le poate prepara
Gogosari in otet. Acestia se servesc la fripturi sau orice fel principal cu carne si reprezinta o sursa naturala de vitamine. Va prezentam trei retete simple pentru prepararea gogosarilor in otet.
Gogosari in otet – reteta 1. Ingrediente: 5 kilograme de gogosari, 5 litri de apa, 1 litru de otet, 2 linguri de ulei (optional), sare dupa gust, zahar dupa gust, boabe de piper, boabe de mustar, foi de dafin, hrean.
Mod de preparare: Gogosarii se spala si se taie in bucati potrivite. Apoi, se pregateste un fel de saramura din apa, otet, ulei, sare, zahar, piper, boabe de mustar si foi de dafin, dupa care se pune compozitia la fier, la foc potrivit. Se potriveste totul dupa gust. Perosanele care prefera gogosarii sa fie mai acrii trebuie sa adauge mai mult otet in compozitie, in timp ce persoanele ii prefera mai dulci pot adauga zahar.
Cand saramura a inceput sa dea in clocot, se adauga gogosarii, insa nu toti deodata. Se invart continuu cu paleta cu gauri pana isi schimba culoarea. Atentie: gogosarii nu trebuie lasati prea mult pe foc, deoarece se inmoaie.
Se scot apoi din saramura si se aseaza in borcane. Nu se preseaza. Cand toti gogosarii sunt asezati in borcane, se adauga hreanul, care a fost taiat in prealabil. La un borcan de aproximativ 800 de grame sunt suficiente trei fasii de hrean.
Dupa aceea, se adauga saramura calda. Mirodeniile care au ramas pe fundul oalei se repartizeaza cu o lingura, uniform, in fiecare borcan. Cate o frunza de dafin este de ajuns la un borcan.
Se leaga borcanele cu celofan sau se capseaza si se depoziteaza in camara, inveliti in paturi, pana a doua zi. Ca sa nu ramana bule de aer in borcan, se apasa gogosarii, usor, cu o lingura de lemn sau se scutura usor borcanul cu gogosari in otet.
Sursa: Laura Sava
Gogosari in otet – reteta 2. Ingrediente: 5 kilograme de gogosari, 500 de grame de zahar, 250 de grame de sare, 500 mililitri de otet, boabe de mustar, boabe de piper.
Mod de preparare: Se spala gogosarii, se taie in sferturi si se pun intr-o oala de 10 litri. Apoi, intr-un recipient separat, se amesteca sarea cu zaharul, iar compozitia obtinuta se presara peste gogosarii taiati.
Se amesteca bine cu mana si se acopera cu un capac. Intreaga compozitie se lasa timp de 24 de ore, pentru ca gogosarii sa lase suc. A doua zi, se scot gogosarii si se pun in borcane de marimi diferite. Peste ei se pun boabele de mustar si de piper, dupa care se toarna zeama lasata de gogosari peste noapte amestecata cu otet. Se capseaza borcanele cu gogosari in otet si se pun in camara.
Sursa: Bucataras.ro
Gogosari in otet – reteta 3. Ingrediente: 8 kilograme de gogosari, 8 litri de apa, 8 linguri de zahar, 8 linguri de sare, un litru de otet, 3-4 foi de dafin, 50 de grame de piper boabe, o jumatate de kilogram de hrean, o conopida, o telina, o ramurica plus cateva frunze de visin.
Mo de preparare. Gogosarii se curata si se taie in patru. Telina se curata, se spala si se taie rondele. Conopida se desface in bucati si se spala bine. Hreanul se curata si se taie in felii de marimea unui deget.
Se aseaza in borcane toate ingredientele mentionate mai sus, indiferent in ce ordine. O varianta ar fi ca mai intai sa se puna frunzele de visin si de telina, apoi conopida, telina feliata, gogosarii, iar la final hreanul.
Apoi, se prepara o saramura din otet, apa, zahar, sare, piper, foi de dafin. Compozitia se pune la fiert, iar cand este aproape de punctul de a clocoti se ia de pe foc. Se toarna saramura fierbinte in borcane, apoi se lasa pana se raceste saramura. Dupa care, se inchid bine borcanele, sau se acopera cu celofan. Gogosarii in otet se depoziteaza in camara, sau in dulapuri ferite de lumina si de caldura.
Sursa: Retetele bunicii
RETETĂ GOGOSARI IN OTET:?
Ingrediente
4 kg gogosari
3 l apa
1 l otet din vin alb
zahar dupa gust
foi de dafin
10-12 catei de usturoi
boabe de piper
sare grunjoasa fara iod, dupa gust
Mod de preparare
Speli borcanele si le pui la sterilizat. Le lasi sa se raceasca.
Speli gogosarii, le indepartezi cotoarele si semintele si ii tai in patru. Pui intr-o oala pe foc apa, otetul, sarea, zaharul, boabele de piper si frunzele de defin. Dupa ce a dat cateva clocote …