gOS – sistemul de operare optimizat pentru Google

gOS - sistemul de operare optimizat pentru Google

Wal-Mart a inceput sa comercializeze in Statele Unite un PC de 200 $, pe care ruleaza un sistem de operare bazat pe Linux, dar adaptat pentru a rula aplicatii Google.

PC-ul lansat de Wal-Mart, dincolo de pretul sau, nu impresioneaza prin caracteristici (procesor Via de 1,5 GHz, 512 MB RAM, 80 GB harddisk), dar scoate in evidenta gOS, un sistem de operare bazat pe Ubuntu Linux, dar care este conceput pe ideea de aplicatii online, cele mai multe de la Google, si care ar putea reprezenta o directie in care vor merge PC-urile viitorului.

Cu o interfata vizuala ce aminteste ce Mac OS, gOS este o distributie Linux ce foloseste Enlightenment ca manager grafic, in loc de mai popularele Gnome sau KDE.

In partea de jos a interfetei se afla un dock bar ce include o serie de butoane si linkuri catre tool-uri Google, precum Gmail, Gtalk, Calendar, Maps, Docs and Spreadsheets, dar si catre diferite site-uri precum YouTube, Blogger (tot al lui Google), sau Wikipedia. Aplicatiile sunt accesibile prin browserul Firefox incorporat.

In partea de sus a desktop-ului se afla un search box Google, in timp ce un icon din stanga jos, care are ca imagine o frunza, deschide un meniu in stil Windows, cu shortcut-uri catre aplicatii si cu diferite optiuni de configurare. Distributia gOS vine si cu OpenOffice, in ciuda accentului pe aplicatiile online Google Docs and Spreadsheets.

Desi acum poate reprezenta doar o curiozitate, acest PC si sistemul de operare gOS pot indica o posibila directie de viitor, aratand ca viziunea conform careia aplicatiile vor migra exclusiv online, reducand nevoia de un hardware complex, este una realista si, de ce nu, tentanta. Poate ca in viitor vom avea cu totii un gOS instalat pe PC-urile proprii.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *