GPS Rl: 2015, an negru pentru crestinii din lume

Indexul mondial al crestinilor, publicat anual de ONG-ul “Open Doors” (Porti deschis), arata ca 7.100 au fost ucisi anul trecut, in crestere cu 63% in numai un an. Iar numarul bisericilor distruse s-a dublat.
De la martiriul cop?tilor din Egipt executati de orga?nizatia islamista Statul Islamic la masacrul din Garissa, in Kenya, comis de gruparea armata terorista Shebaab, trecand prin distrugerea bisericilor in Niger, 2015 a fost un an negru pentru crestini. “Cu fiecare an acest numar al mortilor nu inceteaza sa creasca, evidentiind intensificarea persecutiei contra crestinilor in lume: 1.202 morti in 2012, 2.123 morti in 2013 si 4.344 in 2014.
Organizatia “Open Doors” defineste persecutiile comise fata de un crestin ca “orice fel de ostilitate comisa in lume din cauza identitatii sale crestine” si precizeaza ca “maltratarea, tortura fizica, detentia, izolarea, violul, pedeapsa severa, inchisoarea, sclavagismul, discriminarea in educatie sau la munca, ori chiar moartea nu sunt decat cateva exemple de persecutie care se produc zilnic”.
Dincolo de cifre se afla realitati crude, iar ONG-ul precizeaza ca aceste date, care provin din informatii din teren, de pe Internet si din presa, “nu privesc decat asasinatele crestinilor dovedite in mod cert” si subliniaza ca “sunt sub cifrele realitatii”. Peste 4.000 de crestini au fost ucisi doar in Nigeria, in special in nordul tarii, sub efectul actiunilor grupului jihadist Boko Haram. Este mentionat si masacrul din Garissa, in Kenya, unde un atac terorist al somalezilor gruparii Shebaab a ucis 147 studenti si profesori intr-o universitate. Jihadistii au declarat ca au vizat crestinii, punand studentii sa recite din Coran pentru a-i departaja de musulmani.
Distrugerea bisericilor
In “indexul mondial de persecutie a crestinilor”, publicat anual din 1997, Open Doors prezinta harta celor 50 de tari unde credinta catolicilor, protestantilor si ortodocsilor este considerata a fi cea mai amenintata. Numarul “bisericilor vizate” – atacate, ?distruse, jefuite, inchise, confiscate – s-a dublat intr-un singur an, trecand de la 1.062 in 2014 la 2.406 in 2014, din care 1.500 in China. Si dupa ce in ianuarie 2015 a aparut in Charlie Hebdo caricatura reprezentandu-l pe Mahomed, numeroase biserici au fost incendiate sau distruse in Niger. Extremismul islamic este prima cauza de persecutie, care “este in crestere”, arata aceasta organizatie.
Anual, dupa 1970, Open Doors SUA, organizatie de aparare a drepturilor omului, stabileste, de asemenea, lista celor 50 de tari in care persecutiile crestinilor sunt cele mai violente. In acest an, World Watch List releva ca din zece tari unde crestinii sunt supusi unor “persecutii extreme”, noua au o populatie musulmana in proportie de cel putin 50%. Mai mult, 40 din cele 50 de tari aflate pe lista au o populatie majoritar musulmana si crestinii sufera din cauza islamismului radical, cauza cea mai recurenta a persecutiei lor.
Astfel, Coreea de Nord, cu regimul sau comunist, detine primul loc in acest trist clasament pentru al 14-lea an consecutiv si asta din cauza unei “religii atee” de stat care proscrie orice alta religie. La 40 km de Seul, simpla detinere a unei Biblii te poate duce direct intr-un lagar de munca. Urmatoarele noua tari, in ordinea pericolului pentru crestini, sunt Somalia, Irak, Siria, Afghanistan, Sudan, Iran, Pakistan, Eritreea si Nigeria.
Extremismul islamic
Potrivit Open Doors, extremismul islamic ramane “prima ?sursa de persecutie” in 35 din ?cele 50 de tari din clasament. “Influenta extremismului islamic – si in special al grupului Statul Islamic – are ca efect o radicalizare a societatilor musulmane, chiar in Kurdistanul irakian, adapost precar pentru 120.000 refugiati crestini”, precizeaza autorii raportului. “Consecinta este o respingere din ce in ce mai mare a oricarei prezente crestine, nu numai din partea jihadistilor, dar si a intregii societati, care s-a raliat unei viziuni fundamentaliste a Islamului”.
Asociatia noteaza si “refuzul de a coexista cu crestinii” din ce in ce mai acut in Orientul Mijlociu, in Africa, in Asia si in America Latina. “Niciodata nu am asistat la o astfel de migratie a crestinilor”, arata organizatia, “in Siria, Nigeria, Kenya sau Eritreea, orase si regiuni intregi sunt golite de populatiile lor crestine”. Orientul Mijlociu ramane regiunea cea mai periculoasa pentru crestini, in special in zonele controlate acum de Statul Islamic. Peste 70% din crestinii irakieni au parasit tara dupa invazia americana din 2003 (inainte de razboi, Irakul avea cea mai mare comunitate de crestini din regiune), in timp ce peste 700.000 crestini au parasit Siria dupa declansarea razboiului care a facut ravagii.
Crestinii din Orientul Mijlociu sunt supusi unor persecutii neegalate de cel putin un mileniu, potrivit studiului think-tank-ului american Pew Research Center. Aceste persecutii sunt la originea unei ingrijoratoare hemoragii in regiune, in ultimii ani proportia crestinilor scazand de la 14 la 4%. Una din responsabilitatile majore revine expansiunii spectaculoase a ?Statului Islamic, organizatia jihadista considerand crestinii drept inamicii sai de moarte, in special din cauza politicilor duse in statele musulmane de “cruciati”, adica tarile occidentale cultural crestine.
Din nefericire, crestinii din Orient nu au asteptat Statul Islamic pentru a fi supusi persecutiilor, dupa cum o dovedeste diminuarea alarmanta a acestei comunitati, subliniata in raportul Pew Research Center. Saptamana trecuta, New York Times publica un raport asupra prezentei crestine in Orientul Mijlociu precizand ca nu mai exista decat o treime din cele 1,5 milioane de crestini care traiau inca in Irak in 2003, iar in Siria 200.000 de crestini din totalul de 600.000 au fugit dupa inceperea razboiului civil.
Guardian a publicat, la randul sau, zilele trecute un studiu cu acelasi subiect, aplicat lumii intregi. Deteriorarea conditiilor de viata ale crestinilor in minimum 55 de tari l-a determinat pe Papa Francisc sa vorbeasca despre un “genocid” contra crestinilor din lume. “In acest al treilea razboi mondial care se organizeaza putin cate putin, constatam ca o forma de genocid este pe cale sa fie instalata si trebuie sa inceteze”, a declarat Suveranul Pontif in recentul sau turneu in America de Sud.
De partea sa, Comisia asupra libertatii religioase in lume ?(USCIRF), care consiliaza guvernul american, a emis o lista de opt tari care ingrijoreaza cel mai mult. Din cele opt, sapte au o populatie majoritar musulmana si Comisia afirma ca este urgenta distrugerea grupurilor islamiste ca Statul Islamic si Al Qaeda, pentru a combate persecutia religioasa in lume. In Orientul Mijlociu, “crestinii sufera o amenintare existentiala”, a sustinut Anna Eshoo, deputat democrat american, constatare care se aplica si Africii, unde ascensiunea in putere a islamistilor grupului Boko Haram ameninta dramatic crestinii.
Distrugerea patrimoniului
Statul Islamic a demolat cea mai veche manastire crestina din Irak. Confirmand temerile autoritatilor religioase, sanctuarul Saint-Elie din Mossul, construit in urma cu 1.400 ani, a fost demolat de jihadisti, acest loc de cult alaturandu-se listei in crestere a siturilor religioase si istorice masacrate sau reduse la cenusa.
Edificiul supravietuise unor secole de catastrofe naturale si jafurilor. Generatii de calugari s-au rugat in capela la lumina lumanarilor. Pe poarta de intrare, fusesera scrijelite literele grecesti “chi” si “rho”, reprezentand primele doua litere din numele lui Christ. “Nu imi pot ascunde tristetea, declara pentru AFP reverendul Paul Thabit Habib, nativ din Mossoul, si adauga: “Istoria noastra crestina la Mossoul este victima unei barbarii neegalate niciodata. Vedem asta ca pe o tentativa de a ne expulza din Irak si eliminarea existentei noastre de pe acest pamant”.
Numit in Biblie “marele oras”, Mossoul nu este singurul loc care a suferit distrugeri de acest fel. Regimentul “piratilor care nu au nimic de-a face cu un stat”, cum numeste Joann Sfar Statul Islamic, s-a dedat la acte de distrugere in numeroase situri antice in Siria si in Irak si a ucis deja mii de civili si constrange sute de mii de crestini sa fuga din regiuni unde erau instalati de aproape 2.000 de ani.
Statul Islamic ameninta?cu exterminarea
Seful Bisericii Anglicane, Justin Welby, episcopul de Canterbury, avertizeaza ca jihadistii Statului islamic ameninta cu exterminarea crestinilor din Orientul Mijlociu, leaganul unde s-a nascut credinta lor. Liderul spiritual al anglicanilor si-a exprimat via preocupare pentru soarta crestinilor din Orient, expusi exceselor jihadistilor SI: “Ei urasc distinctiile, fie ca este vorba de musulmani care au idei diferite sau de crestini. Ei ameninta sa extermine crestinii chiar in aceasta regiune unde s-a nascut crestinismul”.
Crestinii din Orient, fie ca este vorba de coptii din Egipt sau de diversele biserici din Irak, Siria sau Liban, erau prezenti inaintea cuceririi musulmane in acest Orient Apropiat, dar acum observatori si analisti se intreaba daca Orientul Mijlociu, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *