Grecia ar putea cere bani de la banca BRICS. Rusii sunt cu bratele deschise

Banca BRICS asteapta Grecia cu bratele deschise

Presa din Grecia reia luni dimineata un subiect dicutat intens in urma cu cateva saptamani: oferta de finantare a Greciei venita din partea noii banci create de tarile BRICS – Brazilia, Rusia, India, China si Africa de Sud.

Grecii sunt socati de conditiile draconice pe care Europa le impune Guvernului de la Atena pentru pastrarea tarii in zona euro si evitarea colapsului financiar.?
Pusi in fata unor conditii percepute ca “umilitoare”, cum ar fi privatizarea rapida a unor proprietati in valoare de 50 miliarde euro sau cresterea dramatica a taxelor, grecii se gandesc tot mai mult la o alternativa de finantare la FMI.
Rusia a facut recent o propunere deschisa Greciei de a adera la noua banca de dezvoltare a tarilor emergente: “E o simpla coincidenta ca Rusia ne adreseaza invitatia tocmai acum? Tarile BRICS au lansat banca de dezvoltare pentru a pune in dificultate dominatia economica a Occidentului”, scrie cotidianul grec enikos.gr.
Acordul cu privire la crearea noii banci de dezvoltare BRICS a fost semnata in iulie 2014 de cinci state de pe trei continente, ca o opozitie nedeclarata dominatiei Bancii Mondiale.
Banca nou-creata urmeaza sa finanteze proiecte de infrastructura in statele-fondatoare – Brazilia, Rusia, India, China, si Republica Sud-Africana. Capitalul ei declarat constituie 100 miliarde de dolari.
“E suficient ca Grecia sa procure cateva actiuni ale Bancii de dezvoltare “BRICS” pentru a obtine dreptul de finantare. In acest sens, insa, e neceara o decizie politica corespunzatoare”, a declarat saptamana trecuta vice-ministrul finantelor din Federatia Rusa, Serghei Storceak.
“Daca Atena va cumpara ceva actiuni si va deveni membra a bancii, ea va putea beneficia de resursele sale. Noi doar nu legam suma de cotizatie de cea a finantarii. Avem o intelegere comuna ca structura activelor pe state va fi echilibrata”, a sustinut viceministrul rus, subliniind ca acceptarea unui nou membru in structura prezinta o decizie politica.
“Grecii primii au inceput a se interesa de banca BRICS. Cand institutia va incepe a functiona, consiliul de directori ai bancii va pregati, iar consiliul de coordonatori va aproba ordinea examinarii cererilor de membru a noilor candidati”, a mai spus functionarul rus, adaugand ca nu vede nici o problema in aderarea Greciei la respectiva institutie financiara.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *