Green IT&C ? solutii verzi pentru birouri gri

spot_img

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

Momentan, principiul de voluntariat sta la baza achizitiilor publice verzi

Bucuresti, 30 octombrie 2008 – Agora Media si Green Report au organizat ieri conferinta „Green IT&C”, o initiativa de a aduce in centrul atentiei necesitatea promovarii si utilzarii solutiilor verzi in industria IT&C. Conferinta in ansamblul ei a discutat probleme legate de utilizarea unor produse mai curate, solutii mai putin toxice, in intreg ciclul de utilizare de electronice si electrocasnice, atat in cursul utilizarii, cat si atunci cand acestea devin deseuri.

Tema conferintei a fost socotita de Attila Korodi, Ministrul Mediului si Dezvoltarii Durabile, prezent la eveniment, „o tema foarte serioasa si importanta deja si pentru societatea romaneasca”. In opinia domniei sale, „este imbucurator ca am ajuns sa vorbim in Romania deschis si clar despre solutii verzi in birouri. Aceasta inseamna ca opinia publica a reusit sa coopteze mediul privat ca sa abordeze domeniul verde”. Ministrul Korodi a vorbit, in deschiderea conferintei, despre programul national de actiune privind achizitiile publice verzi. Astfel, se are in vedere „ecologizarea administratiei publice din Romania, pentru o dezvoltare durabila. In felul acesta reusim sa facem economie de resurse financiare pe termen mediul si lung”. ?intele pentru achizitii publice vor fi mai intai pe principii de voluntariat, urmand ca ulterior sa devina obligatorii. In acest an, procentul de obligativitate este de 7%, urmand ca pana in 2013 sa se ajunga la 13%. „Aceasta obligativitate de achizitii verzi in administratia publica urmeaza sa genereze o necesitate, pentru ca acum piata achizitiilor publice se ridica la peste 500 de milioane de lei, dar din care achizitiile verzi reprezinta o suma infima. Este esential ca jucatorii din sectorul privat sa ofere solutii pentru aceasta directie”, a precizat Attila Korodi.

Potrivit Ministrului Korodi, saptamana trecuta, Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile a acordat titlul de eticheta ecologica unei firmei de IT din tara noastra, un producator de calculatoare. Eticheta ecologica identifica performanta tehnologica bazata pe ciclul de viata. Astfel, se folosesc materii prime si ambalaje reciclabile, iar din productie au fost eliminate elementele toxice. In plus, produsele au un design ergonomic. Numai indeplinind aceste conditii, produsul este verde din punct de vedere al achizitiilor publice.

„Romanul este frate cu codrul”, si-a inceput Constantin Teodorescu, Secretar de Stat in Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei, discursul din deschiderea conferintei Green IT&C. Iar audienta se pregatea pentru ceva savuros, atat de specific „Patimasului” de la Braila. ?i sperantele nu le-au fost inselate, caci domnia sa a continuat: „implicit, IT-istul roman are apucaturi ecologiste. El trimite e-mail-uri, ca sa nu printeze si sa consume hartia. Deci, pentru a salva padurea”. Reprezentantul MCTI a prezentat in ton foarte serios insa opiniile ministerului de resort privind problema atat de spinoasa a reciclarii deseurilor electrice si electrocasnice.

In continuarea conferintei, reprezentanti ai asociatiilor ECO TIC, Environ si Greenpeace, precum si ai companiilor D-Link, RedHat, Dell, Producton, Orange, Xerox Romania si Republica Moldova, Fujitsu Siemens Computers, IBM, Dynasoft Lighting au prezentat solutii si servicii destinate diminuarii poluarii provocate de tehnologie pentru sistemele informatice din institutiile si companiile romanesti. Prezentarile, demonstratiile si dezbaterile din cadrul conferintei s-au axat pe conceptele si solutiile IT&C de ultima ora legate de nevoile acestor companii de a obtine rapid raspunsuri pentru a putea lua decizii.

Conferinta „Green IT&C” s-a adresat persoanelor de decizie si directorilor IT din marile companii din Romania, companii cu o cifra de afaceri de peste cinci milioane de euro si directorilor de IT din Administratia Publica Centrala. Participantii la eveniment au avut ocazia sa discute despre reducerea consumurilor echipamentelor, reciclarea si reutilizarea acestora, utilizarea rationala a consumabilelor, precum si impactul pe care il pot crea campurile electromagnetice.

Companiile producatoare de echipamente si servicii IT incearca din rasputeri sa reduca impactul pe care il au aceste echipamente asupra utilizatorilor directi de tehnologie, vietii oamenilor si intregului sistem ecologic. Grija pentru mediu forteaza in mod direct dezvoltarea de tehnologii noi, verzi, care pe langa aportul adus mediului, vin si cu performante mult imbunatatite, companiile reusind in acest fel sa economiseasca, dar si sa castige financiar in acelasi timp, printr-o putere mai mare de procesare si un timp de raspuns diminuat semnificativ.

CONTACTE:
Andreea Maier, PR Manager Agora Media SA, Telefon; 021 330 92 82, e-mail; andreea.maier@agora.ro
Gabriel Paun, director comunicare si evenimente, Green Report, Telefon: 0723 152 221, e-mail: gabriel.paun@green-report.ro

Despre Agora Media
Agora Media S.A. este un trust de presa specializat pe tehnologia informatiei, comunicatii si afaceri, avand in portofoliu atat revistele tiparite (PC Magazine Romania, eWeek Romania, Channel Partner Romania), cat si in format electronic CD, DVD si on-line. Un alt domeniu in plina dezvoltare il reprezinta conferintele: conferintele business-to-business din tara „SolePAD”, conferintele business-to-business din Bucuresti „ATC” si conferinta internationala Open Source/Free Software „eLiberatica”.
Pentru mai multe informatii vizitati www.agora.ro .

Despre Green Report
„Green Report” este lider al pietei informatiilor de mediu, acoperind toate canalele de comunicare media. Revista, portalul de stiri si emisiunea TV pozitioneaza initiativa „Green Report” in centrul afacerilor de mediu, al investitiilor in dezvoltarea durabila si in protectia mediului. Evenimentele „Green (R)evolution” au ca punct de referinta oportunitatile de investitii si de profit din domeniul protectiei mediului.
Pentru mai multe informatii vizitati www.green-report.ro.

spot_imgspot_img