Trenurile care urmau sa plece din Gara de Nord din Capitala, vineri, dupa ora 7:00, de la care feroviarii amenintasera ca se va recurge la oprirea voluntara a lucrului, au ramas la peroane, iar casele de bilete au fost inchise, protestul fiind generat de revendicari salariale.
Primii pasageri afectati de decizia sindicatelor au fost cei care urmau sa plece spre Galati, insa au fost coborati din tren inainte cu cateva minute de plecare. Alte noua trenuri sunt programate sa plece in urmatoarea ora, peroanele fiind foarte aglomerate.
Circulatia trenurilor pe raza Regionalei CFR Constanta a fost intrerupta vineri, de la ora 07.00, in timp ce in Gara Buzau activitatea se desfasura vineri dimineata in mod normal, angajatii CFR spunand ca nu le-a transmis nimeni sa intre in greva, drept pentru care lucrurile decurg ca intr-o zi obisnuita.
Şase garnituri feroviare erau blocate, vineri dimineata la ora 8.00, in garile din judetul Prahova, printre acestea fiind cinci trenuri de transport persoane care circulau pe ruta Bucuresti – Brasov sau retur, in timp ce intre Ploiesti si Buzau traficul feroviar se desfasura normal. Trenurile care aveau plecarea din gara Baia Mare, dupa ora 7.00, au ramas la peroane, fiind anulate trenurile personal spre Jibou si Satu Mare.
Un numar de 25 de trenuri de calatori nu circula vineri dimineata pe raza Regionalei CFR Cluj, sute de calatori asteptand in trenuri sau in gari, iar in Moldova 22 de trenuri au ramas in gari sau au oprit in cele mai apropiate statii. Şi in Gara Craiova mai multe trenuri de calatori au ramas oprite incepand cu ora 7.00, conducerea Regionalei CFR refuzand sa dea detalii cu privire la protestul salariatilor
Ministrul Transporturilor Ludovic Orban a declarat ca intreruperea activitatii in CFR de catre sindicalisti este o actiune ilegala si a anuntat ca persoanele care nu si-au putut efectua calatoriile vor primi inapoi costul biletelor, prejudiciul urmand sa fie recuperat de la cei responsabili
El i-a avertizat pe liderii sindicali ca raspunderea le revine.
Orban le-a transmis sefilor de regionale sa le spuna angajatilor sa reia lucrul, in caz contrar urmand sa fie aplicate sanctiuni.
El a subliniat ca isi mentine disponiblitatea de dialog cu sindicatele, dar a avertizat ca acestea sa nu si imagineze ca va trece cu vederea ceea ce s-a intamplat.
Presedintele Federatiei Miscare-Comercial CFR, Ion Molea, a respins, vineri, la Antena 3, acuzatiile conform carora actiunea sindicalistilor de oprire lucrului este ilegala. Molea a spus ca este vorba despre o intrerupere de activitate voluntara, „a omului nemultumit de modul in care este platit”.
Presedintele Federatiei Transportatorilor Feroviar, Victor Filip, a declarat, vineri dimineata, pentru MEDIAFAX, ca nu se stie cat va dura oprirea voluntara a circulatiei trenurilor si ca toti liderii sindicali asteapta sa fie chemati la Ministerul Transporturilor, pentru continuarea negocierilor.
Filip a adaugat ca nu se poate sti cand va fi reluata activitatea pentru ca „oamenii sunt destul de nemultumiti in toata tara”.
Potrivit liderilor sindicali, motivul nemultumirii lor il constituie dezacordul dintre partile semnatare ale contractelor colective de munca privind cresterea etapizata a salariilor, ca urmare a adoptarii in sedinta de Guvern de miercuri a „Memorandumului privind dimensionarea cheltuielilor salariale pentru operatorii economici monitorizati”, limitate la o medie de opt la suta fata de anul 2007.
Reprezentantii federatiilor sindicale nationale din transportul feroviar au spus ca in ianuarie au inceput negocierile privind salariile angajatilor din domeniu. Salarizarea convenita prin Contractele Colective de Munca la nivelul unitatilor feroviare are valabilitate pana la 31 ianuarie 2008, avand un nivel minimal de 450 lei.
In cadrul negocierilor, reprezentantii sindicalistilor au fost de acord cu oferta administratiilor feroviare de crestere a salariului minim, de la 1 ianuarie, la 500 de de lei si de la 1 mai la 570 de lei, cu incheierea unui act aditional la contractele colective de munca valabil pana la 31 decembrie 2008.