GRUPUL COPY-PASTE. Povestea plagiatului, trasa la xerox de Victor Ponta, Elena Udrea, Laura Codruta Kovesi si Ioan Mang

de Cristian ANDREI, Biro Attila Postat la: 29.06.2012 21:42 Ultima actualizare: 29.06.2012 21:44

In ultimele doua luni, pe scena publica romaneasca au avut loc nu mai putin de patru mari scandaluri de plagiat. Premierul Victor Ponta, procurorul general Laura Codruta Kovesi, dar si fostii ministri Elena Udrea si Ioan Mang au fost acuzati ca au copiat, in teze de doctorat ori articole, fragmente generoase din diverse lucrari fara sa citeze sursa. Vineri, 29 iunie, o comisie desfiintata de ministrul Educatiei Liviu Pop, Consiliul National de Atestare a Titlurilor Universitare, a emis prima “sentinta”: Victor Ponta a plagiat in teza de doctorat din 2003 pe care i-a supervizat-o Adrian Nastase in calitate de conducator de doctorat.
Ministrul interimar Educatiei, Liviu Pop, al carui mandat a expirat vineri, a declarat ca nu acesta comisie este competenta sa analizeze acuzatiile de plagiat.
Victor Ponta si Laura Codruta Kovesi au fost acuzati ca ar fi copiat parti consistente din tezele de doctorat. Fostul ministru Elena Udrea si Ioan Mang au fost acuzati de copy-paste-uri in diverse lucrari de specialitate.Cum a evoluat cazul Ponta vineri, 29 iunieDimineata in jurul orelor 9:30, Mircea Miclea, fostul ministru al Educatiei si membru al Consiliul National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare, a declarat inca de la inceputul zilei ca teza de doctorat a fostului premier este un plagiat. “Din 400 de pagini, 130 sunt copiate cuvant cu cuvant”, a spus Miclea.La ora 10, ministrul Educatiei, Liviu Pop a ajuns la Consiliul National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare unde a anuntat ca acesta institutie va fi supusa unui control al corpului de control al ministerului. Ministrul Pop a mai anuntat si ca acesta institutie nu este competenta sa se pronunte pe cazul de plagiat. Ministrul Pop a decis joi sa desfiinteze Consiliul National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare printr-un simplu ordin.
La ora 10:50, Monitorul Oficial a publicat ordinul ministrului Educatiei, Liviu Pop care desfiinteaza Consiliului National de Atestare a Diplomelor institutie care analizeaza acuzatiile de plagiat la adresa premierului Victor Ponta.
Citeste mai multe aiciIn jurul orei 11, ministrul Liviu Pop a iesit din sediul Consiliului si a declarat ca nu a discutat despre cazul Ponta. “Am avut o discutie constructiva cu membrii Comisiei, i-am asigurat ca toti vor face parte si din viitorul consiliu, care va fi complet cu reprezentantii mai multor universitati din exterior”, a declarat Liviu PopIn jurul orei 17, Marius Andruh presedintele Consiliul National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare a anuntat concluzia: 85 de pagini din lucrarea premierului sunt copiate, motiv pentru care Consiliul a cerut retragerea titlului de doctor.Virgil Muraru, vicepresedintele CNE, a declarat pentru gandul ca nu stie daca institutia pe care o reprezinta este competenta sa analizeze cazul de plagiat: “Noi analizam sesizarile de plagiat. Nu pot sa va spun cine are competenta de a se pronunta in acest caz”. Desi premierul Victor Ponta a anuntat public ca a sesizat Consiliul National de Etica, vicepresedintele Muraru a afirmat ca el nu stie de existenta unei astfel de sesizariCiteste mai multe aici
In decizia CNATDCU se mentioneaza ca hotararea de plagiat a fost luata de 13 membri ai comisiei care este compusa din 20 de profesori. In document se precizeaza urmatoarele:
– nu au fost respectat sandardele de etica profesionala in realizarea tezei de doctorat cu titlul “Curtea Penala Internationala”, avandu-l ca autor pe dl. Victor Ponta
– in particular, o parte semnificativa a tezei de doctorat (circa 85 de pagini din 307 fara a socoti anexele) reprezinta texte extrase din opere ale altor autori, copiate cuvant cu cuvant, fara a mentiona acest lucru si fara a face trimitere la sursele originale intr-un mod care sa indice faptul ca textele extrase reprezinta opera altor autori si nu sunt opera originala a d-lui Victor Ponta.
– Prin aceasta, autorul tezei de doctorat si-a insusit idei si mai ales texte ale altor persoane, prezentandu-le drept creatie personala. Este de remarcat faptul ca inclusiv partea de concluzii a tezei de doctorat este compusa in mare parte din texte ale altor autori, copiate cuvant cu cuvant fara a mentiona in text acest fapt.
Istoricul cazului acuzatiilor de plagiat la adresa lui Victor Ponta
18 iunie Premierul Victor Ponta este acuzat de plagiat in revista Nature sub semnatura lui Quirin Schiermeier si in publicatia Frankfurter Allgemeine Zeitung, intr-un articol semnat de Karl-Petter Schwartz, care sustin ca au “accesat” documente prezentate de o “sursa anonima”, indicand faptul ca mai mult de jumatate din teza sa de doctorat privind Curtea Penala Internationala ar contine texte copiate.
19 iunie Victor Ponta reactioneza. “Daca se dovedeste, sunt dispus sa renunt si la titlul de doctor. Stiu cine este sursa anonima”, a declarat premierul.
19 iunie Quirin Schiermeier, autorul articolului publicat in revista Nature, in care Victor Ponta este acuzat de plagiat, a declarat pentru gandul ca nu exista niciun dubiu ca premierul a copiat parti semnificative din teza de doctorat din alte carti. “Plagiatul a fost confirmat de mai multi experti”, ne-a declarat Quirin Schiermeier.
20 iunie Gandul a comparat teza de doctorat a lui Victor Ponta, intitulata “Curtea Penala Internationala”, cu cartea profesorului Dumitru Diaconu. Cu ajutorul unui tabel comparativ, am analizat in oglinda teza de doctorat a lui Victor Ponta si lucrarea “Curtea Penala Internationla, Istorie si Realitate”. In teza de doctorat a lui Victor Ponta se regasesc parti consistente din cartea profesorului Diaconu.
22 iunie Premierul Victor Ponta a afirmat ca se va prezenta la orice institutie abilitata sa ii verifice teza de doctorat, precizand ca el a solicitat o astfel de verificare, si a reluat acuzatiile la adresa presedintelui Basescu, afirmand ca scandalul legat de aceasta teza a fost declansat de seful statului.
22 iunie Acuzatia de plagiat adusa premierului Victor Ponta va fi analizata de Comisia de Etica a Universitatii din Bucuresti si de Facultatea de Drept, care va constitui o comisie formata din experti internationali, eventuale masuri urmand sa fie luate dupa analizarea celor doua puncte de vedere.
27 iunie Presedintele Grupului Partidului Popular European (PPE) din Parlamentul European, Joseph Daul, a declarat ca premierul roman Victor Ponta trebuie sa demisioneze din functie daca acuzatiile de plagiat privind teza sa de doctorat in drept se vor dovedi fondate.
28 iunie Premierul Victor Ponta declara in El Pais ca va demisiona in cazul in care Comisia de Etica va dovedi ca a plagiat in lucrarea de doctorat. Intrebat daca a plagiat, seful Executivului roman a raspuns ca nu, dar, daca se va dovedi contrariul, se va “retrage.
Udrea: “Probabil a fost eroarea colegilor”
Dupa izbucnirea scandalului de plagiat in care a fost implicat Victor Ponta, Elena Udrea a fost acuzata si ea ca a copiat fara sa citeze sursa. In lucrarea “Mediul International si Uniune Europeana”, semnata de ea si de Gratiela Constantin Barna si publicata in Buletinul Universitatii Nationale de Aparare “Carol I”, sunt preluate integral pasaje dintr-o lucrare aparuta sub egida Institutului European Roman (IER).
Fostul ministru al Dezvoltarii Regionale a descris la Gandul Live ce s-a intamplat in cazul lucrarii sale. “Era in 2005 si am incercat sa ma pregatesc urmand cursuri post-universitare care tin de securitatea nationala – Colegiul National de Aparare si am luat si decizia de a incepe o teza de doctorat. Astea erau lucrari pregatitoare, texte pregatitoare. Vazand cum se desfasoara lucrurile si anume ca neavand timp sa-ti faci singur teza, trebuie sa te ajute profesorii sau colegii am renuntat la teza de doctorat pentru ca asa mi s-a parut onest. Eram colegii acolo care ne sprijineam reciproc, mai scria cand unul, mai scria cand altul si apoi publicam impreuna si cu sprijinul profesorilor”, a explicat Elena Udrea.Ea a adaugat ca a preferat sa renunte la doctorat, decat sa aiba un doctorat “facut de altii”. Problema plagiatului a fost aruncata in asupra colegilor alaturi de care a scris.”Probabil ca a fost eroarea unora dintre colegii care m-au ajutat la vremea aceea, era un text intr-o revista, asta este. Important este ca cei care au teze de doctorat plagiate sa si le asume si sa actioneze in consecinta. “, a spus Udrea.
Grupul de Investigatii Politice: Kovesi a plagiat. CSM n-a luat nicio decizie
Dupa scandalul …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *