Guvernul a adoptat bugetul de stat pe 2019. Viorica Dancila: Pilonii principali – sanatate, educatie, investitii
UPDATE:?In cadrul aceleiasi sedinte de Guvern au fost aprobate proiectul de lege privind bugetul asigurarilor sociale de stat pe anul 2019, proiectul de lege pentru aprobarea plafoanelor unor indicatori specificati in cadrul fiscal-bugetar pe anul 2019 si Strategia fiscal-bugetara pentru perioada 2019-2021.
UPDATE:?Guvernul a adoptat in sedinta de vineri bugetul de stat pe acest an.
“Astazi adoptam proiectul de buget pentru anul 2019. Proiectul a fost intens dezbatut cu toate partile relevante si in constituirea lui am avut in vedere sustinerea a trei piloni principali: sanatatea, educatia si investitiile publice. De asemenea, am luat in calcul alocari bugetare care vor onora obligatiile asumate de Romania in fata partenerilor externi, cum ar fi 2% din PIB pentru Aparare, ceea ce asigura respectarea angajamentelor asumate de Romania in relatia cu partenerii NATO si sumele necesare organizarii actiunilor Presedintiei Romaniei la Consiliul Uniunii Europene”, a declarat Dancila.
Potrivit prim-ministrului, Ministerul Fondurilor Europene are un buget “record” de 2,3 miliarde de lei, din care 2,09 miliarde credite bugetare alocate proiectelor europene.
“Pentru prima data, valoarea PIB va depasi suma de 1.000 miliarde de lei. Iata inca o confirmare a masurilor bune de stimulare economica”, a sustinut Viorica Dancila, care a afirmat ca deficitul bugetar se va pastra la 2,55% din PIB.
“Asiguram finantarea majorarii pensiilor si a salariilor din sistemul public, plata drepturilor si a indemnizatiilor sociale si sustinerea politicilor de stimulare economica, masuri asumate prin programul de guvernare. Continuam cresterea punctului de pensie cu 15% incepand cu 1 septembrie 2019, de la 1.100 la 1.265 lei si a pensiei minime cu 10%, de la 640 la 704 lei. Asiguram majorarea salariului minim lunar garantat in plata in mod diferentiat la 2.080 lei fata de 1.900 lei anul trecut, la 2.350 lei pentru persoanele cu studii superioare si minim un an vechime, la 3.000 de lei pentru persoanele angajate in sectorul firmelor cu minimum 80% cifra de afaceri in sectorul constructiilor”, a mentionat premierul.
Dancila a spus ca sanatatea reprezinta o prioritate zero pentru Guvern, iar anul acesta finantarea va fi cu 6,1 miliarde le mai mare decat sumele cheltuite anul trecut.
“Vom finaliza investitiile pentru reabilitare, extindere si dotare a unitatilor sanitare incepute in anii trecuti, cum ar fi: Spitalul de Pediatrie Timisoara, spitalele din Falticeni, Neamt, Hunedoara si Bistrita. Anul acesta, Ministerul Sanatatii are ca prioritate imbunatatirea serviciilor medicale acordate copiilor in Programul National de Sanatate “Mama si copilul”, prin care se vor achizitiona 1.000 de incubatoare”, a explicat prim-ministrul.
Conform premierului, pentru educatie s-a alocat cu 47% mai mult decat anul trecut, de la 21 de miliarde lei la 30,8 miliarde lei, banii mergand atat spre investitii, cat si pentru majorarile salariale.
Ea a precizat ca printre programele importante care vor fi derulate in perioada urmatoare se numara dotarea fiecarei clase pentru elevii din clasele V-XII cu table electronice interactive, rechizite in valoare de 0,7 miliarde de lei pentru aproximativ doua milioane de copii, majorarea cu 25% a veniturilor nete ale cadrelor didactice.
Premierul Viorica Dancila a declarat, joi ca proiectul de buget se va afla pe ordinea de zi suplimentara a sedintei de vineri a Guvernului, programata sa inceaapa la ora 12:00.
Guvernul a anuntat ordinea de zi pentru sedinta de vineri, insa pe aceasta nu figureaza proiectul bugetului de stat.
Dancila a explicat ca sedinta pregatitoare a avut loc inainte ca ea sa plece la Bruxelles, dar proiectul de buget se va afla pe ordinea de zi suplimentara.
Pe de alta parte, Viorica Dancila a spus ca ar putea fi rediscutate unele prevederi ale OUG 114.
“Un guvern trebuie sa dea dovada de flexibilitate si sa vada ce functioneaza si ce nu functioneaza si nu trebuie sa mergem pe ideea ca totdeauna avem dreptate. Poate au fost elemente in care ar trebui sa luam o alta decizie. Nu pot sa va spun ce vom proroga si ce nu, dar pot sa va spun ca vom avea o discutie foarte detaliata pe fiecare aspect si ceea ce credem ca nu functioneaza si sunt argumente temeinice vom incerca sa avem o solutie pentru elea”, a afirmat Viorica Dancila, fiind intrebata despre solicitarea UDMR de amanare a intrarii in vigoare a asa-numitei taxe pe lacomie.
Desi proiectul de buget urmeaza ssa fie discutat de Executiv, in continuare exista nemultimiri din partea primarilor de municipii, dar si din alte domenii.
Chiar joi, DIICOT a precizat, intr-un comunicat,?ca fondurile alocate prin proiectul de buget nu permit desfasurarea in conditii optime a activitatii si pun in pericol finalizarea cauzelor penale aflate in curs. Institutia sustine ca dupa plata datoriilor, suma ramasa ii permite functionarea pentru cel mult sase luni.
Si medicii de familie si-au exprimat public nemultumirea fata de finantarea medicinei primare in 2019, fapt care “arunca medicina de familie in crizaa”. Societatea Nationala de Medicina Familei (SNMF) a solicitat autoritatilor sa asigure stabilitate pentru cabinetele medicilor de familie, temelia oricarui sistem public de sanatate functional si eficient.
Totodata, UDMR, care …