Guvernul a adoptat OUG privind masurile fiscal-bugetare. Ce prevede ordonanta UPDATE

0

UPDATE:?Ordonanta taxelor a fost adoptata in sedinta extraordinara de Guvern de vineri, chiar daca aceasta a adunat 72 de obiectii de la Ministerul Justitiei. Presedintele Klaus Iohannis nu a participat la sedinta de Guvern.
Ministrul Eugen Teodorovici si consilierul premierului Darius Valcov au prezentat masurile adoptate de Guvern.
“Actul normativ contine o serie de masuri care au scopul principal de a creste bunastarea romanilor si nivelul investitiilor, astfel incat sa stimulam cresterea economica sustenabila si inteligenta, prin punerea accentului asupra proiectelor cu beneficii pentru cetateni. Guvernul corecteaza astfel unele practici din domeniul bancar si sectorul energiei, in principal. Luam aceste masuri in urma unei analize riguroase si comparand situatia din Romania cu cea a altor state europene si cu media europeana”, a spus Teodorovici, potrivit news.ro.
El a spus ca o prima masura este propunera de a infiinta un fond privind dezvoltarea a 31 de statiuni balneare de interes national, pentru care se vor prevedea 310 milioane de lei in bugetul pe anul viitor, pentru a reabilita si moderniza infrastructura de acces la aceste puncte de interes national, dar si pentru extinderea de capacitati de tratament balnear.
Statul sprijina aceste proiecte in proportie de 50% din cheltuielile eligibile, acordand ca ajiutor de stat minimi pana la 200.000 de eruo pentru cheltuielile ce vizeaza activitatile economice.
Fond de 310 milioane lei pentru dezvoltarea a 31 de statiuni balneare, aprobat vineri de Guvern
Teodorovici a vorbit de asemenea despre un fond de dezvoltare si investitii pentru proiectele comunitatilor locale si ale universitatilor, prin care se vor putea finanta poriecte in educatie, sanatate, dezvoltare locala, infrastructura. Bugetul este de aproximativ 10 miliarde de euro, gestionat de Comisia Nationala de Strategie si Prognoza.
“De asemenea, un punct foarte important si asteptat este cel legat de introducerea unui mecanism ce are in vedere protejarea populatiei si a firmelor care au credite prin impozitarea activelor financiare ale bancilor in cazul unui nivel al ROBOR mai mare de 2%”, a spus el.
El a spus ca sunt practici incorecte fata de populatie si de aceea au fost propuse masuri.
“In Romania, randamentul capitalului la nivelul bancar este de peste 21%, practic de trei ori mai mare decat media Uniunii Europene, de 7%. De asemenea, in Romania este cea mai mare diferenta din spatiul european intre dobanda la credite si dobanda la depozite”, a afirmat el.
Activele financiare ale bancilor, impozitate daca ROBOR depaseste 2%
Teodorovici a anuntat ca se propune pentru 2019 aplicarea de la 1 septembrie a unui punct de pensie majorat, de la 1.100 de lei la 1.265 de lei, iar pensia minima de la 640 de lei la 704 lei.
De asemenea, in 2019 se mentine sistemul privind vouchere de vacanta pentru sectorul bugetar de 1.450 de lei.
O alta masura anuntata este devansarea aplicarii cresterilor pentru cadrele didactice din 2022 la 1 septembrie 2020.
Totodata, Teodorovici a spus ca sunt si masuri care regleaza aspecte tehnice: obligarea administratiilor publice de a raporta online executia bugetara din 1 august 2019.
“Guvernul Romaniei a decis astazi plafonarea pretului la gaze si la energie electrica pentru urmatorii trei ani de zile pentru toti consumatorii casnici. De asemenea, trebuie sa stiti ca si pentru consumatorii industriali acest nivel va fi plafonat, pentru urmatorii trei ani de zile, acesta va fi insa un mix intre pretul de 68 de lei pentru consumatorii industriali, pretul de import si costul de inmagazinare. Prin aceasta masura, statul roman nu castiga niciun ban in plus, dimpotriva, bugetul de stat va fi vaduvit de aproximativ 1,5 – 2 miliarde de lei. Acesti bani nu se vor mai incasa, din cauza dividendelor care vor fi reduse”, a spus consilierul premierului Darius Valcov.
El a mai spus ca acest cost va fi insa suplinit prin impunerea unei taxe de 2% din cifra de afaceri pentru toate companiile din energie.
Guvernul a decis plafonarea pretului la gaze si la energia electrica pentru trei ani, pentru consumatorii casnici
Valcov a prezentat si alte masuri: aprobarea acordarii de granturi de pana la 500.000 de euro pentru firme, fundatii si ONG-uri pentru construirea de gradinite cu program sportiv, in timp ce in domeniul comunicatiilor s-a stabilit un nivel minim de aproximativ un miliard de euro privind vanzarea licentelor 5G si un nivel minim de aproximativ 2 miliarde de euro pentru prelungirea licentelor 3G.
“Totodata, pentru cei care activeaza in acest sector, s-a stabilit o taxa care se va plati catre ANCOM de 3%, taxa care va fi folosita de ANCOM pentru digitalizarea aparatului administrativ de stat”, a spus Valcov.
Valcov: Guvernul a stabilit o taxa de 3% pentru cei care activeaza in domeniul comunicatiilor, platita catre ANCOM
Stirea initiala:
Premierul Viorica Dancila a anuntat ca proiectul de OUG privind masurile fiscal-bugetare va fi adoptat in sedinta extraordinara de Guvern care a inceput, vineri seara, la Palatul Victoria.
Dancila a spus ca ordonanta va fi adoptata pentru cresterea bunastarii cetatenilor si a investitiilor si pentru a corecta anumite “practici incorecte” din sectorul bancar si din cel energetic.
Ea a enumerat prevederile actului normativ, intre care plafonarea pretului la gaze si energie electrica pentru urmatorii 3 ani pentru consumatorii casnici, stabilirea unui nivel minim de un miliard de euro privind vanzarea licentelor 5G si stabilirea unui nivel minim de 3 miliarde de euro privind stabilirea licentelor 3G si impozitarea activelor financiare ale bancilor in cazul unui ROBOR mai mare de 2%.
Dancila a prezentat si alte masuri: demararea unui program privind constructia a o mie de gradinite cu program sportiv in parteneriat cu mediul de afaceri prin care firmele care le vor construi vor primi pana la 500.000 de euro din partea statului; infiintarea unui fond pentru dezvoltarea a 31 de statiuni balneare de interes national pentru care vor fi alocate 310 milioane lei in 2019; infiintarea Fondului de Dezvoltare si Investitii pentru finantarea proiectelor de dezvoltare ale comunitatilor locale si universitatilor; majorarea de la 1 septembrie a punctului de pensie de la 1100 la 1265 lei, iar pensia minima la 640 la 704 lei; devasnarea cresterilor salariale pentru cadrele didactice din 2022 la 1 septembrie 2020; acordarea voucherelor de vacanta de 1450 lei si in 2019 tuturor bugetarilor; cresterea salariului minim in constructii la 3.000 de lei brut din ianuarie 2019; reducerea taxelor pe munca la jumatate in constructii astfel incat salariul minim brut in acest domeniu sa creasca la 500 de euro; majorarea taxei pe viciu pentru jocurile de noroc cu 2% din cifra de afaceri.
Premierul a vorbit si despre reducerea comisioanelor de administrare a fondurilor de pensii private de la 2,5% la 1%.
Viorica Dancila a spus ca sunt si alte masuri si i-a rugat pe ministri, in special ministrul Economiei, si pe Darius Valcov sa dea cat mai multe detalii despre aceasta ordonanta.
?
Initial, pe ordinea de zi facuta publica nu s-a aflat si ordonanta privind introducerea unor noi taxe si impozite.
Presedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat, joi, la Parlament, ca ordonanta de urgenta va fi aprobata probabil vineri.
Guvernul s-a reunit vineri intr-o noua sedinta, in cadrul careia urmeaza sa discute, potrivit agendei, un proiect de hotarare privind aprobarea unor acte aditionale la acordurile de concesiune a unor perimetre de dezvoltare-exploatare si exploatare petroliera incheiate intre Agentia Nationala pentru Resurse Minerale si Societatea Nationala de Gaze Naturale “”ROMGAZ”” SA.
In sedinta Executivului, programata pentru ora 18,30, urmeaza sa se analizeze si un proiect de hotarare privind alocarea unei sume din Fondul de rezerva bugetara la dispozitia Guvernului pentru unele unitati administrativ-teritoriale din judetul Caras-Severin.
Guvernul va decide, totodata, si cu privire la revocarea si numirea unui membru in Consiliul director al Fondului Roman de Dezvoltare Sociala. Potrivit proiectului de hotarare, Petre Neacsa, reprezentant al Ministerului Transporturilor, va fi inlocuit de Mihaela Mocanu.
Pe agenda oficiala a sedintei de Guvern nu figureaza proiectul de ordonanta de urgenta privind masurile fiscale anuntate de ministrul Finantelor Publice, Eugen Teodorovici, dar acesta ar putea fi introdus pe ordinea de zi suplimentara a …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *