Guvernul a adoptat un memorandum privind elaborarea Codului economic al Romaniei UPDATE

UPDATE “Se demareaza, asadar, un proiect asteptat pe de o parte de mediul de afaceri, pe de alta parte prevazut si in programul de guvernare, pentru a reduce considerabil volumul legislatiei in acest domeniu si pentru a face aceasta legislatie mai clara si mai coerenta. (…) Va include toate legile ce vizeaza domeniul economic, intr-un pachet legislativ unitar. La elaborarea Codului economic al Romaniei vor fi eliminate prevederile din legislatie care sunt contradictorii si cele care se suprapun, astfel incat estimeaza Guvernul ca va fi redus la jumatate numarul de articole si capitole din legile economice”, a declarat Nelu Barbu, la Palatul Victoria.
Potrivit purtatorului de cuvant al Executivului, mediul de afaceri se plange de multa vreme ca exista o legislatie “mult prea stufoasa” in acest domeniu.
“Va cuprinde Codul fiscal, Codul de procedura fiscala, Legea de infiintare a societatilor comerciale, Legea evaziunii fiscale (…) si alte legi cu caracter economic”, a spus Nelu Barbu.
El a precizat ca acest document, CODEX, va fi disponibil in varianta electronica, va fi pus la dispozitia tuturor agentilor economici si persoanelor fizice care desfasoara activitati independente si va putea fi consultat gratuit.
“Inainte de a fi transmis spre dezbatere si adoptare Parlamentului, (…) Codul economic al Romaniei va fi dezbatut cu patronatele, cu asociatiile oamenilor de afaceri, cu cei care desfasoara activitati independente in toate ramurile economiei, cu sindicatele, cu ONG-urile, cu autoritati publice locale si toate autoritatile publice interesate. Elaborarea acestui CODEX care va cuprinde efectiv o culegere de acte normative, dupa ce ele sunt revizuite intr-o prima etapa, ofera avantajul principal ca va fi usor de folosit cu ajutorul tehnologiei IT si consultat in mod gratuit de orice persoana interesata, pe criterii clare, definite”, a aratat Nelu Barbu.
Conform purtatorului de cuvant al Executivului, Codul va fi actualizat in permanenta, va fi disponibil inclusiv pentru dispozitivele mobile si va include legislatia la nivel primar, secundar si tertiar.
Toate legile ce vizeaza domeniul economic vor fi incluse in Codul Economic al Romaniei
Toate legile ce vizeaza domeniul economic vor fi incluse intr-un pachet legislativ unitar, Codul Economic al Romaniei, dupa ce Guvernul a aprobat, in sedinta de joi, un Memorandum in acest sens.
Potrivit unui comunicat al Ministerului Finantelor Publice, remis AGERPRES, intr-o prima etapa, Codul Economic va fi un CODEX care va cuprinde o culegere de acte normative, sub forma unui pachet informatic.
“Codex-ul va fi disponibil, gratuit, pe pagina de internet a fiecarui minister, actualizat in permanenta, optimizat si pentru dispozitive mobile. Costurile generate de crearea unui astfel de sistem sunt minime si permite accesul oricarei persoane interesate”, precizeaza Ministerul Finantelor.
Dupa finalizare, Codul Economic va putea fi accesat in limba romana, dar si tradus in engleza si franceza, astfel incat sa poata fi consultat atat din tara, cat si din strainatate, de cetateni romani, care lucreaza in strainatate si care au obligatii de indeplinit in tara, sau de persoane interesate sa investeasca in Romania si care sunt in cautare de informatii specifice.
“Codul Economic este o masura de sprijinire a mediului de afaceri, prin concentrarea intr-o anumita zona a tuturor actelor normative cu efecte asupra activitatii economice. Este o varianta mai moderna si mai accesibila pentru ca agentii economici sa fie la curent cu toate modificarile legislative in timp real”, a declarat Eugen Teodorovici, ministrul Finantelor Publice.
Prin Hotararea Parlamentului nr. 1/ 2018 din 29 ianuarie 2018 pentru acordarea increderii Guvernului, s-a stabilit ca masura de simplificare includerea tuturor legilor din domeniul economic intr-un pachet legislativ unitar care va fi pus gratuit la dispozitia tuturor agentilor economici si persoanelor fizice care desfasoara activitati independente.
________________
Guvernul discuta, joi, in sedinta, memorandumul pentru elaborarea Codului Economic al Romaniei, care va cuprinde toate legile ce vizeaza domeniul economic, a anuntat premierul Viorica Dancila.
“Avem astazi pe agenda, memorandum pentru elaborarea Codului Economic al Romaniei. Un pachet care sa includa toate legile ce vizeaza domeniul economic. Vrem sa eliminam prevederile care se bat cap in cap, dar si cele care se suprapun. Codul economic al Romaniei va cuprinde Codul fiscal, codul de procedura fiscala, legea de infiintare a societatilor comerciale, legea evaziunii fiscale si alte legi cu caracter economic”, a declarat Viorica Dancila, inainte de sedinta de Guvern.
Premierul a mai anuntat ca, inainte de a fi transmis spre dezbatere si adoptare in Parlament, Guvernul va avea discutii cu patronatele, cu Asociatia Oamenilor de Afaceri, ONG-uri, sindicate si cu toti cei interesati de codul …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *