Guvernul a modificat fara dezbatere Legea achizitiilor publice. Dupa o sedinta-fulger, a aparut “garantia de buna conduita” la contestarea licitatiilor

de Anca SIMINA Publicat la: 01.07.2014 12:24 Ultima actualizare: 01.07.2014 12:26

In sedinta-fulger in care a modificat, fara preaviz, Legea achizitiilor publice, Guvernul a introdus o “garantie de buna conduita” care poate ajunge si la 100.000 de euro. Suma ar urma sa fie depusa de firmele care contesta procedurile de atribuire a unor contracte, fie in instanta, fie la Consiliul National pentru Solutionarea Contestatiilor si poate fi recuperata numai daca plangerea li se admite.

Modificata sambata prin ordonanta de urgenta, fara dezbatere publica, Legea achizitiilor publice ii obliga de maine pe toti contestatarii unei licitatii sa vina cu o suma de bani drept garantie de buna conduita pe care o risca in cazul in care contestatia le este respinsa, dar si in situatia in care aceleasi companii decid sa si-o retraga pe parcurs.
Potrivit ordonantei publicate luni in Monitorul Oficial, garantia va fi obligatoriu virata in contul bancar al autoritatii contractante sau va fi asigurata printr-o scrisoare bancara la momentul depunerii oricarei cereri, contestatii sau plangeri fie la Consiliul National pentru Solutionarea Contestatiilor, fie in instanta.

Cuantumul este stabilit prin OUG 51/2014 la 1% din valoarea estimata a contractului contestat, cu plafonari pentru anumite situatii. Astfel: daca valoarea estimata a contractului este mai mica de 400.000 de euro, atunci garantia este de 1%. In situatia in care valoarea estimata a contractului este mai mica de 5.000.000 de euro, garantia reprezinta 1% din acesta, dar nu mai mult de 10.000 de euro. Pentru contracte mai mari sau egale cu 400.000 de euro, garantia se limiteaza la 25.000 de euro, iar daca proiectul este estimat la peste 5.000.000 de euro se va plati aceeasi garantie de 1%, dar nu mai mult de 100.000 de euro.
“A fost instituita aceasta garantie deoarece contestarea procedurilor de achizitie publica a devenit “sport national” in Romania. Noua reglementare este corelata cu practicile europene, iar prin introducerea acesteia nu ingradim dreptul de a contesta procedurile, ci doar? responsabilizam operatorii economici care abuzeaza de aceasta cale de atac”, a justificat ministrul Eugen Teodorovici introducerea “taxei” care s-a lovit in trecut de reticenta Comisiei Europene cu argumentul ca ar ingradi accesul la justitie.
De altfel ministrul pune intarzierile in realizarea unor proiecte e infrastructura, inclusiv finantate din fonduri europene, pe seama contestatiilor depuse de …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *