Guvernul este oprit temporar de UE sa vanda Automobile Craiova

Guvernul este oprit temporar de UE sa vanda Automobile Craiova

Guvernul Romaniei a decis sa ceara Parlamentului stoparea discutiilor la proiectul de lege privind privatizarea Automobile Craiova. Acesta masura este cauzata de intrebarile venite dinspre Uniunea Europena cu privire la vanzarea activelor fabricii din Craiova catre Ford si insentivele ascunse pe care romanii le-au fi putut oferi cumparatorilor.

Saptamana trecuta, Comisia Europeana a demarat investigarea unei posibile acordari de ajutoare de stat in cazul Privatizarii fabricii de la Daewoo. Astfel a emis un ordin prin care cere Romaniei sa suspende orice acordare de ajutoare de stat care nu au fost in prealabil notificate Bruxelles-ului. Comisia a deschis o investigatie amanuntita asupra unor posibile ajutoare acordate de statul roman pentru Ford Motor Company in cazul acestei vanzari.

Oficialii europeni sunt circumspecti cu privire la conditiile impuse de Romania in privinta producerii a minimum 200 de mii de masini in cel de-al patrulea an de la privatizare, continuarea activitatii curente timp de patru ani si pastrarea tuturor fostilor angajati ai Automobile Craiova si Daewoo Romania.

“Comisia Europeana trebuie sa verifice daca aceste conditii au condus la un pret de vanzare mai mic decat cel care ar fi fost obtinut in cazul in care privatizarea ar fi fost neconditionata”, a mai spus un purtator de cuvant de la Comisia Europeana.

Reprezentantii Ford of Europe au spus ca vor coopera cu Comisia Europeana pentru a ajuta ducerea investigatiei la o concluzie satisfacatoare cat mai curand posibil. Interesul Ford este ca procesul de vanzare sa se incheie cat mai curand pentru ca retehnologizarea fabricii si demararea productiei.

Ford are un deficit de productie in Europa de aproape 200 de mii de unitati, prin urmare americanii sunt obligati sa inceapa cat mai repede construirea de masini la Craiova.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *