Guvernul francez a suspendat taxa pe carburanti. Vestele galbene anuleaza intalnirea cu premierul Edouard Philippe

UPDATE: Edouard Philippe a declarat ca furia oamenilor trebuie ascultata si ca noi masuri nu vor fi aplicate fara o dezbatere serioasa cu cei afectati.
Philippe a anuntat decizia intr-un discurs televizat dupa ce s-a intalnit cu parlamentarii partidului aflat la putere, La Republique en Marche.
El a declarat ca suspendarea de sase luni va fi aplicata majorarii taxelor pe carburanti precum si cresterilor la preturile electricitatii si gazelor si controalelor stricte privind emisiile autovehiculelor.
“Francezii care au purtat vestele galbene isi iubesc tara. Noi impartasim aceste valori”, a declarat el, adaugand, insa, ca violentele trebuie sa se opreasca.
“Principalul rol al statului este sa garanteze ordinea publica insa trebuie sa lupta impotriva a orice pune in pericol unitatea natiunii”, a precizat Philippe, adaugand ca orice demonstratii viitoare trebuie sa fie anuntate oficial si sa aiba loc in mod pasnic.
Bruno Retailleau, liderul din Senat al republicanilor, principalul partid de opozitie, a criticat masura pentru ca doar amana implementarea taxei.
“Daca doar amana majorarea taxelor, atunci nu este ceea ce avem nevoie, nu va calma lucrurile”, a afirmat el.
Marine Le Pen, liderul partidului de extrema-dreapta Frontul National, a fost de acord, afirmand pe Twitter ca o amanare, in loc de o anulare, nu este destul.

UPDATE: Guvernul francez a anuntat luni ca va suspenda cresterea taxei la carburanti, dupa ce aproximativ 136.000 de persoane au participat sambata la protestele organizate in Franta de Miscarea “Vestelor galbene”, relateaza site-ul postului BBC
Conform unor surse guvernamentale, prim-ministrul Edouard Philippe va anunta suspendarea taxei pe carburanti care urma sa fie implementata de la 1 ianuarie 2019, pentru a incerca sa puna caapat protestelor violente.
De asemenea, vor fi luate si alte masuri care au ca scop calmarea situatiei, conform surselor.
Cativa membri ai grupului au fost amenintati cu moartea de alti protestatari mai duri, care i-au avertizat sa nu intre in negocieri cu guvernul.
Vestele galbene protesteaza privind o taxa …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *