Guvernul irlandez, in pragul unei motiuni de cenzura

Guvernul irlandez, in pragul unei motiuni de cenzura

Scena politica de la Dublin este in fierbere din cauza unei marturii a premierului Bertie Ahern (Taoiseach). Chemat la audieri de un tribunal anticoruptie, seful Executivului irlandez a lasat audienta cu ?gura cascata?, evitand, in cele 17 ore de marturie, sa ofere vreo informatie despre scandalul financiar in care este implicat inca de pe vremea cand era ministru de finante (anii 1990). Procurorii i-au cerut lui Ahern sa dea cateva detalii referitoare la o serie de tranzactii despre care ar fi trebuit sa aiba idee, avand in vedere ca era la conducerea unei institutii atat de importante, dar si in calitate de persoana fizica, avand in vedere ca un om de afaceri sustine ca i-ar fi dat politicianului 28.000 de lire sterline pentru biroul parlamentar din teritoriu.

Insa seful guvernului de la Dublin a invocat tot felul de scuze, dand vina, cel mai adesea, pe trecerea timpului si pe inevitabila pierdere a memoriei, mai ales despre acest subiect. Şi, ca tacamul sa fie complet, primul ministru, cunoscut ca fiind cel mai bun politician la oratorie si retorica la ora actuala din Irlanda, a reusit sa impresioneze in mod negativ audienta, incat toata lumea s-a intrebat cine se afla in fata lor si unde a disparut priceputul politician Ahern, relateaza cotidianul ?The Independent?. Prin marturia sa confuza, proaspat realesul prim-ministru a reusit sa incite spiritele in randul opozitiei din Oireachtas (Legislativul bicameral al Irlandei).

Astfel, liderii principalelor partide din opozitie, Enda Kenny (liderul Fine Gael) si Eamon Gilmore (seful Partidului Laburist), dupa ce in prima instanta au cerut demisia premierului, se pregateau ieri sa-l abordeze pe Ahern in privinta scandalului financiar cu ocazia primei reuniuni a D?il ?ireann-ului (Camera Inferioara a Parlamentului) de dupa vacanta de vara. Catalogand ?necredibila? marturia acestuia, cele doua formatiuni au, de altfel, in vedere sa depuna o motiune de cenzura impotriva guvernului, daca Taoiseach-ul nu le va da explicatii suplimentare despre implicarea lui in acele afaceri dubioase, informeaza The Press Association.

Cu toate acestea, comenteaza ?The Independent?, chiar daca orice acuzatie care ii este adusa lui Ahern s-ar dovedi a fi adevarata, si putini cred in tot ce i se imputa premierului, ea paleste si devine nesemnificativa comparativ cu actiunile predecesorului sau, Charles Haughey, care a bagat in buzunar milioane de lire sterline.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *