Guvernul modifica legea pentru alegerea presedintelui prin OUG. Ponta desfiinteaza sectiile speciale si anunta data scrutinului

de Anca SIMINA Publicat la: 26.06.2014 13:26 Ultima actualizare: 26.06.2014 13:34

Guvernul oficializeaza astazi data alegerilor prezdentiale, scrutinul urmand sa aiba loc pe 2, respectiv pe 16 noiembrie.

Legea pentru alegerea presedintelui Romaniei ar urma sa fie modificata, cu sase luni inainte de scrutin, printr-un proiect de ordonanta de urgenta aflat pe masa Guvernului. Ordonanta nu se afla in mapa oficiala, insa premierul Victor Ponta a confirmat la inceputul sedintei de Guvern intentia de a schimba o serie de articole prin ordonanta.
La pachet? va fi aprobata hotararea pentru stabilirea datei scrutinului. Astfel, turul intai ar urma sa fie organizat pe 2 noiembrie, in timp ce turul al doilea se va desfasura pe 16 noiembrie. Datele intrate in sedinta de Guvern au ramas aceleasi negociate la finalul anului trecut in USL. Mandatul actualului presedinte, Traian Basescu, se va incheia insa pe 21 decembrie.

Textul ordonantei aflate in mapa neoficiala a lui Ponta prevede, printre altele, modificarea termenului pana la care Guvernul este obligat sa anunte data alegerilor, de la 45 la 60 de zile, obligativitatea ca toate candidaturile sa fie depuse cu 45 de zile inaintea primului tur de scrutin, ca si redefinirea sintagmei partid parlamentar. Totodata, potrivit Notei de fundamentare functionalii publici ar urma sa poata fio numiti presedinti ai sectiilor de votare sau loctiitori ai acestora.
O modificare aflata in discutie se refera la desfiintarea sectiilor speciale cu posibilitatea exercitarii dreptului de vot la orice sectie de votare, in cazul alegatorilor care in ziua votarii se afla in alta comuna, in alt oras sau municipiu decat cel de domiciliu.
In prezent, legea permite organizarea sectiilor speciale de regula in gari, autogari si aerogari, precum si campusuri universitate.
a”Din practica anterioara a organizarii alegerilor s-a …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *