Guvernul nu are bani pentru disponibilizatii de la Oltchim

Din cauza ca niciun investitor nu s-a aratat interesat sa preia compania, conducerea Oltchim a blocat platile compensatorii.

Astfel, aproape o mie de angajati isi vor primii banii esalonat, pe o perioada de 3 ani si jumatate.
Datoria totala neta catre cei 969 fosti angajati ai Oltchim depaseste 36,5 milioane lei si, conform unui document oficial obtinut de Profit.ro, nu poate fi avansata decat solutia unei plati lunare de 1.000 lei/persoana.
Oltchim se afla in imposibilitatea de a achita salariile compensatorii din venituri rezultate din activitatea curenta, astfel ca acestea ar trebui platite la vanzarea Oltchim SPV, companie infiintata prin preluarea activelor viabile ale combinatului, fara datorii. Prelungirea perioadei necesare valorificarii activelor Oltchim a generat, insa, proteste si zeci de litigii pe rolul tribunalelor din Pitesti si Valcea, conform profit.ro.
In aceste conditii, varianta gasita la nivelul Guvernului este modificarea planului de reorganizare al Oltchim, confirmat din primavara de catre judecatorul sindic, pentru vanzarea mai rapida a activelor nefolositoare combinatului, in scopul obtinerii de resurse financiare. Modificarea planului de reorganizare necesita acordul creditorilor si o noua confirmare din partea judecatorului sindic.
Aceasta varianta nu este insa vazuta ca fiabila decat combinata cu un grafic de plati esalonate lunar catre fostii angajati, de 1.000 lei/persoana, ritm in care acestia nu vor primi integral banii care li se cuvin decat peste aproximativ trei ani si jumatate.
Oltchim a raportat, pe primul semestru din 2015, un profit net, contabil, de 2,31 miliarde lei (518 milioane euro), dupa anularea unor datorii de 2,35 miliarde lei in baza planului de reorganizare, din activitatea curenta combinatul chimic avand in primul semestru pierderi in scadere la 9,12 milioane lei, se arata in raportul semestrial al …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *