Guvernul va discuta despre o modalitate de transfer a pensiei de la Pilonul II la cel de stat pana la jumatatea anului

spot_img

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

„Se discuta, sper ca in primul semestru sa aveam pe masa Guvernului o propunere de mecanism, un nou principiu, o alta abordare. (…) Se creeaza un mecanism transparent, optional, pentru ca aceia care doresc sa mearga din Pilonul II catre Pilonul I sa poata sa o faca avand toate elementele financiare transparent prezentate, cum se face in zona privata. Fiecare sa stie pe ce sa se poata baza, sa poata fi sigur ca un randament mai bun il poate gasi in aceasta zona a Pilonului II si nu in alte zone”, a spus Teodorovici, potrivit Agerpres.
El a precizat ca va fi o concurenta intre Pilonul I si II. „Este o concurenta, un mecanism transparent si logic. Cand lansam in piata un astfel de mecanism, va fi totul analizat si nu va fi nicio opreliste pentru administratorii de fonduri sa ofere un randament mai bun. Va fi o abordare europeana, logica si normala”, a precizat ministrul Finantelor.
Citeste si?Eugen Teodorovici: Trebuie sa gasim un mecanism de a stimula trecerea de la Pilonul II de pensii la Pilonul I
De asemenea, Teodorovici a precizat ca in multe zone statul a dovedit ca nu poate sa fie un administrator mai bun decat privatul, dar nu este vorba, neaparat, despre sectorul de pensii.
„In multe zone a dovedit ca nu (poate sa fie un administrator mai bun decat privatul n.r.), dar poate sa fie. Vorbesc la modul general, nu neaparat la pensii”, a mai aratat Teodorovici.
Guvernul a adoptat, la sfarsitul anului trecut, o ordonanta de urgenta care reduce contributia la Pilonul II la 3,75% din salariile brute incepand cu anul 2018, de la 5,1%.
La sfarsitul lunii februarie a acestui an, fondurile de pensii private obligatorii aveau active in valoare de aproximativ 41,71 miliarde de lei, in crestere cu 25,73% fata de nivelul de la 28 februarie 2017, potrivit datelor Autoritatii de Supraveghere …

spot_imgspot_img