Guvernul vrea sa-i ceara lui Isarescu modificarea formulei de calcul pentru ROBOR sau chiar eliminarea indicelui

0

“Sper sa obtinem o schimbare radicala a modului in care este calculat ROBOR sau poate chiar o eliminare a acestuia. O decizie va fi luata impreuna cu banca centrala, care poate modifica regulile interne pentru dobanzile de pe piata interbancara (market rates) fara a avea nevoie de acordul Parlamentului”, a declarat Valcov intr-un interviu acordat?Bloomberg. Valcov considera ca actualul mod de calcul permite manipularea ROBOR, iar Guvernul se va concentra pe acest subiect in discutiile cu BNR, scrie?Profit.ro.
Membrii Comitetului National pentru Supravegherea Macroprudentiala (CNSM) s-au intalnit luni in sedinta extraordinara, un subiect important pe agenda fiind OUG 114/2018 privind instituirea unor masuri in domeniul investitiilor publice si a unor masuri fiscal-bugetare.
Consiliul general al CNSM este alcatuit din Mugur Isarescu, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (presedintele CNSM), Florin Georgescu, prim-viceguvernatorul BNR, Liviu Voinea, viceguvernator al Bancii Nationale a Romaniei, coordonator al activitatii de stabilitate financiara, Leonardo Badea, presedintele Autoritatii de Supraveghere Financiara, Elena Doina Dascalu, prim-vicepresedinte al Autoritatii de Supraveghere Financiara, Eugen Orlando Teodorovici, ministrul Finantelor Publice, Attila Gyorgy, secretar de stat responsabil cu coordonarea promovarii cadrului legal aferent pietelor financiare – MFP, Tiberiu Valentin Mavrodin, secretar de stat responsabil cu coordonarea managementului trezoreriei si datoriei publice – MFP. De asemenea, directorul general al Fondului de Garantare a Depozitelor Bancare, Petre Tulin, participa la sedintele Consiliului general, fara drept de vot.
Conform informatiilor de pe site-ul CNSM, obiectivul fundamental al Comitetului este de a contribui la salvgardarea stabilitatii financiare, inclusiv prin consolidarea capacitatii sistemului financiar de a rezista socurilor si prin diminuarea acumularii de riscuri sistemice, asigurand pe aceasta cale o contributie sustenabila a sistemului financiar la cresterea economica.
In indeplinirea obiectivului sau fundamental, Comitetul este independent din punct de vedere operational.
?
Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, declara la inceputul lunii ianuarie ca BNR are nelamuriri cu privire la modul in care se aplica taxa pe banci si va cere discutarea ordonantei in Comitetul National pentru Supravegherea Macroprudentiala, pentru ca are impact sistemic.
“Principalul element de nemultumire este ca iei o asemenea masura – s-au mai luat in Europa, nu in toate tarile, in cateva – nu legat de ROBOR, acesta este o “inovatie”, s-a discutat cu industria. Asa spune si Constitutia. Asa spun si legile Romaniei. Deci, discuti cu industria bancara. La sfarsit de an, in prag de Craciun, vii cu o bomba din asta, greu de inteles mai intai. Nu? Deci, cred ca aceasta este principala nemultumire si eu cred ca domnul ministru de Finante va discuta cu industria in sfarsit, sa discute in clar cu ei. Au si nelamuriri, cum se aplica. Trebuie sa va spun ca avem si noi. Sunt parti din lege pe care cu greu le intelegem. Va mai spun un lucru: in mod normal, o asemenea ordonanta trebuia prezentata mai intai in Comitetul National pentru Supravegherea Macroprudentiala. Are impact. Si probabil ca vom solicita sa facem o discutie intr-o sedinta extraordinara a comitetului”, a spus Mugur Isarescu intr-o conferinta de presa, intrebat cum comenteaza valul de nemultumiri fata de “taxa pe lacomie”.
El a afirmat ca nu a primit nicio invitatie oficiala din partea Ministerului de Finante pentru a discuta despre aceasta taxa, ci s-a cerut institutiei o analiza de impact dupa ce ordonanta a fost data, desi in mod normal evaluarea se face inainte.
CNSM are printre atributii: identificarea, colectarea si analiza informatiilor necesare in vederea indeplinirii obiectivului fundamental; identificarea, monitorizarea si evaluarea riscurilor sistemice; identificarea institutiilor si structurilor sistemului financiar care sunt relevante din punct de vedere sistemic; elaborarea strategiei privind politica macroprudentiala in vederea indeplinirii obiectivului fundamental; emiterea de recomandari si avertizari in vederea prevenirii sau diminuarii riscurilor sistemice la adresa stabilitatii sistemului financiar national.
De asemenea, CNSM emite recomandari si, dupa caz, avertizari pentru asigurarea implementarii recomandarilor Comitetului european pentru risc sistemic sau, dupa caz, emiterea de recomandari si avertizari necesare ca urmare a avertismentelor Comitetului european pentru risc sistemic, emise in baza atributiilor conferite acestuia prin Regulamentul (UE) nr. 1092/2010; monitorizarea implementarii recomandarilor emise de Comitet si a masurilor adoptate la nivel national, ca urmare a recomandarilor si avertizarilor emise de Comitet.
Nu in ultimul rand, atributiile CNSM vizeaza stabilirea, reevaluarea periodica si urmarirea obiectivelor intermediare ale politicii macroprudentiale; stabilirea, la nivel national, a instrumentelor macroprudentiale si reevaluarea periodica a acestora, precum si recunoasterea instrumentelor macroprudentiale stabilite de autoritatile din alte state membre; emiterea de opinii consultative in domeniul sau de competenta, potrivit prevederilor legale in vigoare; emiterea de recomandari pentru asigurarea punerii in aplicare la nivel national a regulamentelor, deciziilor, recomandarilor, orientarilor, ghidurilor emise in domeniul supravegherii macroprudentiale, adoptate la nivelul Uniunii …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *