Guvernul vrea sa taie din contributia virata la Pilonul II de pensii private obligatorii. Sapte milioane de romani ar putea fi afectati
Masura ar urma sa fie aplicata de anul viitor, au mai spus sursele citate. In primele discutii cu reprezentantii industriei de profil, Ministerul Finantelor a propus si varianta mai dramatica de reducere a contributiei, de la 5,1% la 1%, ceea ce ar fi insemnat o diminuare de 80%, scrie Profit.ro.
a”Intentia a fost anuntata de ministrul Finantelor, Ionut Misa, intr-o intalnire cu reprezentatii conducerii asociatiei profesionale a administratorilor de pensii private (APAPR). La intalnire, desfasurata saptamana trecuta, au fost prezenti si presedintele Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF), Leonardo Badea, vicepresedintele sectorului pensii private al ASF, Ion Giurescu, si Ovidiu Razvan Wlasopol, prim-vicepresedintele institutiei. Reducerea ar trebui sa devina operationala de la 1 ianuarie si va afecta cei aproape 7 milioane de participanti la Pilonul II, prin reducerea dinamicii sumelor acumulate in conturile individuale de pensii. In varianta cea mai dura, daca s-ar reduce cu 80%, pentru atingerea unei anumite sume la varsta pensonarii, un salariat care se angajeaza acum va trebui sa munceasca 200 de ani, comparativ cu 40 de ani in prezent”, au afirmat sursele.
Intalniri ale reprezentantilor pietei cu ASF pe aceasta tema au avut loc si ieri (marti, 22 august – n.r.), administratorii de fonduri prezentand autoritatii de supraveghere ce impact ar avea mai multe variante de reducere a contributiilor virate la Pilonul II.
Sursele citate au mai adaugat ca, avand in vedere cresterile salariale prognozate pentru 2018, autoritatile au ajuns la concluzia ca reducerea procentuala a contributiei nu va efect si asupra contributiei efective, pentru angajatii carora le vor creste salariile. O alta masura pe care Ministerul Finantelor vrea s-o puna in aplicare, tot de la 1 ianuarie, se refera la comisionul aplicat in fiecare luna contributiilor fiecarui participant la Pilonul II, plafonat prin lege la nivelul de 2,5%.
a”Statul vrea sa elimine acest comision de 2,5%. Practic, prin aceasta masura, veniturile administratorilor vor fi afectate in proportie de aproape 50% si va intarzia semnificativ recuperea integrala a sumelor investite de actionarii administratorilor la momentul lansarii Pilonului II, care era preconizata in anul 2020 sau 2021. Cu toate ca administratorii sunt pe profit de cativa ani, castigul acumulat pana in prezent nu acopera sumele investite de la debutul sistemului, in urma cu aproape 10 ani”, au spus sursele Profit.ro.
Exista si o a treia masura propusa: persoanele care au contribuit la Pilonul 3, cel al pensiilor private facultative, vor putea sa-si mute sumele deja acumulate aici la Pilonul 2, cel al pensiilor obligatorii administrate privat. O astfel de decizie ar putea suplimenta sumele acumulate la pensiile obligatorii administrate privat, in conditiile in care contributiile viitoare virate de stat se …