Guvernul, obligat de UE sa adopte reguli noi pentru creditele ipotecare

spot_img

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

Directiva europeana care stabileste noi reguli pentru creditele ipotecare va fi transpusa in legislatia romaneasca prin ordonanta de urgenta a Guvernului. Asta pentru ca termenul limita cerut de Uniunea Europeana a expirat deja la inceputul acestei saptamani.

Potrivit legii, clientii si bancile ar urma sa isi imparta riscul valutar, iar creditele vor putea fi convertite dintr-o moneda in alta ori de cate ori este nevoie. Insa legea nu se aplica pentru creditele deja aflate in vigoare, iar acum clientii prefera creditele in lei la care riscul nu este dat de valuta ci de dobanda variabila.
Noile reguli europene ale creditelor pentur locuinte asteapta de un an votul parlamentului si, cum nu se intrevedere o decizie rapida, legea va fi impusa prin ordonanta de urgenta.
Textul promovat de Guvern pastreaza principalele prevederi ale primelor versiuni ale legii care ar urma sa reduca riscul valutar si ar urma sa ii protejeze pe restantieri de recuperatorii de creante agresivi. In cazul in care rata creste cu peste 20% din cauza cursului de schimb, banca va trebui sa ii acorde clientului un discount de cel putin 10%, fie prin reducera dobanzii, fie prin reducerea comisionului de administrare, fie prin conversia creditului intr-o alta moneda.
Potrivit legii, acelasi credit va putea fi convertit dintr-o valuta in alta de fiecare data cand rata creste cu peste 20%.
Insa noile reguli se aplica doar pentru creditele luate dupa intrarea in vigoare a legii, scrie Digi24.ro. Cei care au deja rate mari din cauza aprecierii francului elvetian au la dispozitie doar ofertele de conversie propuse de …

spot_imgspot_img