HAOS pe piata chiriilor. Previziunile analistilor imobiliari pentru Romania

HAOS pe piata chiriilor. Previziunile analistilor imobiliari pentru piata din Romania

Spre deosebire de piata vanzarilor de apartamente, care are un trend unitar descendent, cea a inchirierilor de locuinte a avut o evolutie diferita pe parcursul acestui an. Potrivit consultantilor imobiliari, variantiile in ceea ce priveste chiriile tin de rata somajului si de puterea de cumparare, dar si de relatia subreda dintre proprietar si viitorii chiriasi.”Nefiind o piata matura, o piata profesionala, o piata reglementata, de obicei aceste contracte se fac cumva la mica intelegere”, spune Ion Catutoiu, consultant imobiliar.Cat despre viitorul preturilor chiriilor, acesta va depinde intotdeauna de modul in care se va dezvolta orasul.”Daca din punct de vedere economic, din punct de vedere rata-somaj, daca rata somajului este mica, daca orasul incepe sa se dezvolte, daca el este un punct important si un pol important pentru mediul de afaceri, chiriile pot sa creasca. Cu siguranta vor creste de fapt. Pentru ca nu exista un mediu concurential”, mai spune Catutoiu.Cea mai variata evolutie a chiriilor o ilustreaza Capitala. Spre exemplu, in cartierul Dristor, o garsoniera poate fi inchiriata cu 200 de euro pe luna. Mai ieftin fata de anul trecut cu aproximativ 25 de euro.
Daca pentru un apartament cu doua camere chiria a ramas neschimbata, pentru unul cu trei camere este mai mare cu 70 de euro fata de anul trecut, adica ajunge pe la 320 de euro.
In cartierul Drumul Taberei, chiriile minime se situeaza in jurul a 180 de euro pentru o garsoniera.
In ce priveste pretentiile proprietarilor apartamentelor cu doua camere, acestea au scazut in ultimele luni. De la 230 de euro ei cer acum 200 de euro.
Nici marile orase nu au scapat. In Brasov pretul minim cerut de proprietari porneste de 150 de euro si ajunge la 220 de euro pe luna. In crestere fata de anul trecut cu circa 30 de euro. La polul opus, in Timisoara preturile au scazut cu pana la 40 de …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *