Harta alegerilor locale – Ardeal. Cine va supravietui din vechea garda?
Alegerile locale din 5 iunie vor determina cine va conduce administratia locala din Romania in urmatorii patru ani de zile. “Romania liberaa” va prezinta in serial care sunt principalii candidati la primarii, in resedintele de judet.
Alegerile pentru judetele din Transilvania sunt dominate de lupta pentru supravietuire a primarilor proveniti din vechiul PDL, partid care a fuzionat, intre timp cu PNL. Unii dintre acestia par de neclintit – Emil Boc (Cluj-Napoca), Dorin Florea (Targu-Mures), Mircea Hava (Alba-Iulia). Altii au emotii, cum ar fi George Scripcaru (Brasov). In fiefurile UDMR, candidati au ramas edilii in functie, desi ei au probleme penale.
Cluj-Napoca: Alianta inedita impotriva lui Boc?
Primarul in functie, Emil Boc (PNL) candideaza pentru un nou mandat, fiind principalul favorit, potrivit sondajelor de opinie. Dincolo de sondaje, pare greu de crezut ca el va fi debarcat din fruntea primariei, dupa ce a castigat in 2004, 2008 si 2012, an in care fostul PDL, din partea caruia Boc fusese premier, era prabusit in sondaje. De altfel, rezultatele bune din sondaje au influentat si pastrarea sa drept candidat al PNL, desi a fost contestat de prim-vicepresedintele PNL, Teodor Atanasiu. Retragerea lui Boc a fost propusa si de un fost aliat politic, fostul presedinte Traian Basescu, care i-a recomandat sa “predea stafeta unuia mai tanar si mai bun ca ela”, desi edilul are 49 de ani. Boc, care a fost premierul lui Basescu intre 2008 si 2012, i-a replicat la depunerea candidaturii: “Prietenia ramane, sfaturile, nua”.
In incercarea de a contracara popularitatea lui Boc, cinci partide din oras – PSD, ALDE, PNTCD, PRM si PND – au format o alianta inedita pentru a-l sustine pe independentul Octavian Buzoianu, om de afaceri. Cunoscut clujenilor mai ales pentru implicarea sa in mutarea din oras a fabricii Ursus, al carei director a fost timp de mai multi ani, Buzoianu sustine ca decizia nu i-a apartinut, si ar fost fost lua?ta strict din ratiuni economice de catre actionarii companiei mame.
Pentru a-l sustine pe Buzoianu, PSD Cluj si-a retras propriul candidat, deputatul Aurelia Cristea care, ulterior, a demisionat? din fruntea PSD Cluj-Napoca.
Din partea UDMR va candida Horvath Anna, actual viceprimar, obiectivul fiind obtinerea de suficiente voturi pentru lista de consilieri, pentru a-si conserva postul de viceprimar.?
Brasov: Scripcaru nu renunta
Actualul primar al Brasovului, George Scripcaru, si-a depus candidatura, el sperand sa castige cel de-al patrulea mandat, insa pentru prima data candideaza ca independent. In 2004, 2008 si 2012 el castigat ca membru PD, partid devenit ulterior PDL. Dupa fuziunea PNL-PDL, Scripcaru era favorit pentru a fi nominalizat de noul PNL, dar in luna februarie a fost trimis in judecata, fiind acuzat? de luare de mita, abuz in serviciu si instigare la tentativa la abuz in serviciu. PNL i-a retras oficial sprijinul pentru a respecta codul de integritate al partidului. Initial, liberalii au apelat la presedintele organizatiei municipale, Adrian Oprica, dar acesta nu a fost validat de conducerea centrala, din cauza rezultatelor slabe in sondaje. In cele din urma, PNL l-a desemnat pe Adrian Gabor, vicepresedinte al Consiliului Judetean, fost viceprimar PDL intre 2008 si 2012.
Si desemnarea candidatului PSD s-a dovedit extrem de palpitanta. La inceputul anului, social-democratii il prezentasera drept candidat pe Razvan Popa, consilier local. Adversarul sau, Catalin Leonte, a demisionat din partid in luna martie? si a anuntat ca va candida ca independent. In aprilie, Leonte a revenit in partid si si-a afirmat dorinta de a candida, la propunerea conducerii centrale. Nemultumirile din judet l-au facut pe? liderul PSD, Liviu Dragnea, sa lase decizia pe umerii conducerii locale, care a votat in favoarea lui Razvan Popa,? iar Leonte a revenit la candidatura de independent.
In cursa pentru Primaria Brasov a intrat si deputatul? independent Mihai Sturzu, fost? presedinte al TSD si membru al trupei Hi-Q.
Targu Mures: Florea ocoleste criteriile de integritate
Actua?lul edil, Dorin Florea, primar din 2000,? candideaza ca? independent, dar sustinut de PNL, partid ale carui criterii de integritate nu le mai indeplineste, pentru ca este trimis in judecata intr-un dosar de coruptie si urmarit penal intr-un alt dosar de coruptie. Florea, care provine din fostul PDL,? urma sa candideze din partea PNL, dar conducerea centrala nu i-a validat candidatura. Florea a gasit insa o porita, in intelegere cu liberalii din judet. Copresedintele PNL Mures, Ciprian Dobre, a aratat ca Dorin Florea a luat decizia de a candida independent, iar PNL va sustine aceasta hotarare. Candidatura lui Florea mai este sustinuta si de PNTCD, UNPR, PSR si PND.? Social-democratii l-au ales pe avocatul Sergiu Papuc (31 de ani). Formatiunile maghiare (UDMR, PCM, PPMT) il sustin pe Soos Zoltan, independent, consilier local UDMR din 2012 si director al Muzeului Judetean Mures.
Alba Iulia: Mircea Hava, greu de invins. Mircea Hava (60 de ani) candideaza pentru un nou mandat din partea PNL. Dupa 1989, Hava a fost aproape in permanenta in fruntea primariei, ca primar sau viceprimar. A fost primar intre 1991 si 1992 si viceprimar intre 1993 si 1996. El? este primar neintrerupt din 1996, castigand deja cinci competitii electorale din partea PD, devenit ulterior PDL. Victoriile sale repetate l-au scos din sarite pe un alt influent lider locar. Presedintele PNL Alba, Teodor Atanasiu, a declarat dupa alegerile locale din 2012 ca a”vom astepta sa moara Mircea Hava ca sa ne depunem candidatura pentru un nou mandat. Sau poate ne ajuta cei de la DNAa”. Insa, fiind un supravietuitor prin excelenta, Mircea Hava este singurul baron local scos de sub urmarire penala de doua ori de catre procurii DNA. Asa cum se intampla in politica romaneasca, nu a murit nimeni, PDL a fuzionat cu PNL, iar Hava a ajuns copresedinte PNL Alba, la fel ca Atanasiu. Ulterior, Hava a devenit unic presedinte al PNL, dupa ce Atanasiu s-a orientat catre functii la nivel central.
PSD nu pare capabil sa schimbe ecuatia locala, apeland la deputatul Catalin Potor, care a candidat si in 2012 dar, in ciuda sprijinului aliantei USL (PSD-PNL) a fost? invins de Hava? la 13 procente diferenta.? ?
Cine ii va urma lui Iohannis?
Primarul interimar Astrid Fodor (FDGR) are cele mai multe sanse de a castiga competitia, potrivit sondajelor de opinie (51% potrivit unei cercetari platite de PNL). In varsta de 61 de ani, ea a preluat interimatul la primarie in decembrie 2014, dupa ce Klaus Iohannis, coleg in FDGR cu Fodor,? a devenit presedinte al Romaniei. De cand este primar interimar, Fodor a renuntat la conferintele de presa saptamanale, intlnindu-se cu presa doar cand are ceva foarte important de transmis. Ea s-a orientat catre intalniri cu alegatorii. ANI a declarat-o incompatibila, pentru ca a fost viceprimar, membru in CA al Colegiului “Brukhentala” si intru-un CA al unei gradinite cu program prelungit. Fodor a contestat decizia.
Initial, liberalii luau in calcul sprijinirea lui Fodor, dar, ulterior, si-au desemnat propriul candidat: Razvan Pop, directorul Directiei Judetene pentru Cultura si Patrimoniu National, un tanar istoric de 34 de ani. Dupa desemnare, Pop a demisionat din functie pentru a se dedica alegerilor. Candidatul PNL a fost consilier municipal pentru doua luni si presedinte al Asociatiei pentru Infrumusetarea Orasului Sibiu.
Din partea PSD va candida Ovidiu Sitterli, fostul prefect al judetului. El a fost implicat intr-o controversa pe plan local, dupa ce fostul presedinte CJ, Ioan Cindrea (PSD), a fost condamant defintiv la inchisoare cu suspendare in septembrie 2015. Sitterli a amanat semnarea ordinului prin care mandatul lui Cindrea inceta in urma deciziei instantei. Ordinul de revocare a fost semnat abia in matie 2016 de succesorul lui? Sitterli care a demisionat? din functia de prefect pentru a candida la primarie.
Bistrita Nasaud: Campania, eclipsata de achizitii
Bistrita a fost condusa in ultimii opt ani de social-democratul Ovidiu Cretu. Atat in 2012, cat si in 2008, el l-a invins pe fostul edil, Vasile Moldovan, care a fost primar intre 2000 si 2008 …