Harta clientelismului politic. Cum s-au impartit partidelor 7 miliarde de lei din banii care trebuie folositi doar in situatii “urgente” sau “neprevazute”

de Cristina Andrei Publicat la: 30.03.2016 14:44 Ultima actualizare: 30.03.2016 14:46

PSD a primit din Fondul de Rezerva si Fondul de Interventie al Executivului peste 4,5 miliarde de lei din bani publici, alocati direct prin hotarare de guvern in perioada iunie 2012-decembrie 2015, perioada in care tara a fost condusa de cabinetele PSD si USL. Suma reprezinta jumatate din totalul de 7 miliarde alocate in total partidelor politice in acest interval, alesii social-democratii fiind campioni atat la comune, cat si in sectoarele din Capitala, mai ales dupa Ordonanta 55 care permitea migratia primarilor de la un partid la altul. Astfel, dupa lunile septembrie-octombrie ale anului 2014, in care sute de primari au trecut in barca PSD-ului, social-democratii au primit 47% din fondurile totale alocate in cei patru ani, ceea ce inseamna ca banii care ar trebui folositi, potrivit legii, doar in situatii “urgente” sau “neprevazute” au ajuns drept premiu la primarii pesedisti sau la cei care au imbratisat subit social-democratia, se arata intr-un raport realizat de Expert Forum. PNL si PDL au primit si ele cateva miliarde din Fondul de Rezerva, despre care Curtea de Conturi a spus in nenumarate randuri ca poate fi folosit necontrolat, ca un “buget paralel fara control parlamentar”.

In ultimii patru ani, guvernele aflate la putere au marit sumele alocate din Fondul de Rezerva chiar si de 15 ori. Banii veniti din acest fond ar trebui, conform legii, folositi “pentru finantarea unor cheltuieli urgente sau neprevazute aparute in timpul exercitiului bugetar”, dar au fost directionati catre Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice (MDRAP) care i-a impartit apoi autoritatilor locale in baza unui ordin de ministru. Astfel, in perioada august-decembrie 2014, MDRAP a beneficiat de mai multe suplimentari de buget, guvernul publicand in aceasta perioada cinci HG, toate aprobate prin decizia ministrului dezvoltarii regionale de la acea data, adica Liviu Dragnea.
Institutia care se ocupa cu auditarea acestor fonduri este Curtea de Conturi care, de altfel, in rapoartele publicate in ultimii ani, mentiona ca notele de fundamentare ale hotararilor de guvern prin care au fost alocati acesti bani nu au demonstrat decat partial urgenta. Pe scurt, Curtea de Conturi a ramarcat ca fondul de rezerva este “o modalitate de a suplimenta bugetele unor ordonatori de credite fara a fi nevoie de aprobarea Parlamentului, functionand practic ca un buget paralel fara control parlamentar”.

Figura 1: Sumele totale primite de partide in perioada iunie 2012 – decembrie 2015 (Sursa: Raportul “Clientelismul Politic 2012 – 2016”)

PSD a primit 58% din suma totala atribuita direct de Guvern catre autoritatile locale
Suma totala primita de partide de la bugetul de stat in perioada iunie 2012 – decembrie 2015 a fost de aproximativ 7 miliarde de lei. Din acesti bani, cei mai multi au mers la PSD, caruia i-au fost alocate circa 4,600,000,000 de lei, mai mult decat dublu fata de PNL-ul care a primit putin peste 1,666,000,000 lei, si la mare distanta de PDL, care a beneficiat de 311,699,175,9 lei. In total, 80% din acesti bani au fost alocati in perioada 2014 – 2015.
Proportia fondurilor alocate partidelor din teritoriu de catre Guvern s-a modificat semnificativ mai ales dupa OUG 55 din septembrie 2014, atunci cand 552 de primari, 4.607 consilieri locali si 184 de consilieri judeteni au migrat de la un partid la altul, cel mai avantajat de aceasta hotarare fiind PSD-ul.
Repartizarea fondurilor poate fi corelata si cu aceasta migratie, iar rezultatele raportului Expert Forum arata ca social-democratii au fost, mai ales dupa migratia alesilor locali, cei mai avantajati. Astfel, din Fondul de Rezerva al Guvernului, PSD a primit aproape 58% din suma totala atribuita direct catre autoritatile locale prin HG. Inainte de Ordonanta privind migratia, PSD a primit 10% din total, iar sumele au crescut semnificativ dupa lunile septembrie-octombrie ale anului 2014, atunci cand social-democratii din tara au primit de la centru 47% din fondurile totale. Tot in aceasta perioada, in urma Ordonantei 55, 450 de edili, mare parte proveniti din PNL si PDL, au trecut la PSD.? Cu toate ca numarul primarilor social-democrati a crescut dupa septembrie 2014 cu un procent aproximativ de 1,5%, sumele alocate partidului au fost mai mari cu 2,4%. In clasamentul privilegiatilor, PSD este urmat de PNL, cu 26% din suma totala alocata partidelor, si de PDL, cu 4% din efectivele Fondului de Rezerva.

Suma pe cap de locuitor/partid/inainte si dupa migratie/toate fondurile (Sursa: Raportul “Clientelismul Politic 2012 – 2016”)
Tot PSD-ul a fost cel mai avantajat si de pe urma banilor alocati prin Programul National de Dezvoltare Locala, de unde a incasat in total 65,46% din fondurile la nivel national. Mari diferente se remarca si de aceasta data in ceea ce priveste fondurile trimise catre pesedistii din tara dupa Ordonanta privind migratia, pentru ca din procentul mentionat 52% au fost primiti dupa luna octombrie 2014, adica in plin val de migratie a alesilor locali. Nici liberalii nu stau prost cand vine vorba de bani primiti de catre autoritatile locale, 20,49% din totalul fondurilor mergand catre PNL. Aceeasi tendinta de crestere a sumelor dupa migratia primarilor este prezenta si aici, pentru ca PNL-ul a primit dupa octombrie 2014 de doua ori mai multi bani decat in cursul intregului an.
Dincolo de datele care arata ca, in total, in perioada 2012-2016 PSD-ul a fost cel mai avantajat in ceea ce priveste banii suplimentari obtinuti de la Guvern, rezultatele au aratat ca, de fapt, social-democratii au primit in fiecare an mai multe fonduri. Cea mai evidenta crestere mentionata in raportul Expert Forum este in a doua jumatate a anului 2014, dupa migratia alesilor locali, cand 1121 de comune conduse de primari social-democrati au primit fonduri de la centru. Cresterea a fost din ce in ce mai vizibila de la an la an, numarul dublandu-se la finalul lui 2014 fata de prima jumatate a anului, atunci cand au primit bani 584 de primarii.
Un indicator important al clientelismului poate fi si cresterea sumei de bani pe care o primesc primariile unde edilii au schimbat partidul. Astfel, in cele mai multe dintre cazuri, primariile au primit mai multi bani in perioada noiembrie 2014 – decembrie 2015, comparativ cu intervalul iunie 2012 – octombrie 2014. Sumele alocate dupa “Ordonanta lui Dragnea” au fost, in general mai mari, uneori chiar duble fata de cele furnizate inainte de aceasta.
PSD-ul – campion si la fondurile …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *