de Pacala Dana, Dan Lungu Publicat la: 01.12.2012 19:30 Ultima actualizare: 01.12.2012 19:35
Mediafax Foto//Radu Chindris
Primarul municipiului Alba Iulia, Mircea Hava (PDL), a declarat, sambata, intrebat daca mai este suparat pe premierul Victor Ponta pentru ca nu a alocat bani pentru 1 Decembrie, ca nu a fost niciodata suparat, dar ii transmite ca „bunul simt si cei sapte ani de acasa nu se pot plagia”.
Mircea Hava a criticat dur in ultimele zile faptul ca Guvernul nu a alocat bani in acest an pentru manifestarile organizate la Alba Iulia de Ziua Nationala si a repetat acest lucru si pe parcursul manifestarilor de 1 Decembrie, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Hava a amintit, in discursul tinut in Sala Unirii, la ceremonialul de primire a soliilor din Cetatile de Scaun ale Unirii, de faptul ca Guvernul nu a alocat fonduri pentru manifestarile de la Alba Iulia, adaugand ca „multa lume isi scuza neputinta cu criza”.
„Ma bucura sa vad ca sunt oameni care se bucura de batrana Cetate, care este tot mai tanara si mai frumoasa, si asta intr-o perioada in care foarte multa lume isi scuza neputinta cu criza”, a spus Hava.
Intrebat ulterior de jurnalisti daca mai este suparat pe premierul Victor Ponta, Mircea Hava a raspuns ca nu a fost niciodata suparat pe el si chiar l-a invitat public la Alba Iulia.
Intrebat ce ii transmite de 1 Decembrie lui Victor Ponta, primarul din Alba Iulia a spus ca ii transmite ceea ce i-a transmis tot timpul, adica faptul ca „bunul simt si cei sapte ani de acasa nu se pot plagia”.
Hava s-a aratat deranjat si de manifestarile impotriva mineritului de la Rosia Montana.
„Ca sa folosesti faptul ca vin oameni multi aici pentru 1 Decembrie, sa folosesti prilejul asta si sa-ti faci anumite chestiuni, indiferent ce crezi, mi se pare ceva de bocanci bagati in biserica. Nu e ok si nu e frumos, astia nu sunt romani”, a spus Hava.
Aproximativ 2.000 de persoane participa, sambata, la Alba Iulia, la manifestarile de Ziua Nationala, intre care si sute de tineri, unii care au scandat pentru unirea Basarabiei cu Romania, iar altii impotriva proiectului de la Rosia Montana si pentru salvarea mineritului din Apuseni.
Manifestarile de la Alba Iulia dedicate Zilei Nationale a Romaniei au inceput, sambata dimineata, in centrul municipiului, unde Prefectura Alba a organizat un ceremonial de depunere de coroane de flori la statuile lui Iuliu Maniu si Ion I.C. Bratianu, dupa ce un ceremonial similar a fost organizat, vineri, de Primaria Alba Iulia.
Printre participantii la ceremonii s-au aflat ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu, prefectul de Alba, Flaviu Cozuc, deputatii USL Teodor Atanasiu, Calin Potor si Radu Coclici, dar au lipsit reprezentantii autoritatilor locale, respectiv primarul municipiului Alba Iulia, Mircea Hava, si presedintele Consiliului Judetean Alba, Ion Dumitrel, ambii membri ai PDL.
De asemenea, la manifestari a fost prezent fostul lider al minerilor din Valea Jiului Miron Cozma, impreuna cu o delegatie a Partidului Social-Democrat al Muncitorilor, al carui lider este.
Ceremoniile au continuat cu depuneri de coroane de flori la statuia lui Mihai Viteazul din Cetatea Alba Iulia, unde au participat atat reprezentantii Prefecturii Alba, cat si cei ai Primariei Alba Iulia.
La evenimentele din fata statuii lui Mihai Viteazul numarul participantilor a fost de aproximativ 2.000, intre care sute de tineri, unii care au scandat pentru unirea Basarabiei cu Romania, iar altii impotriva proiectului de la Rosia Montana, dar si pentru salvarea mineritului din Apuseni.
Primii dintre tineri, in special studenti romani si basarabeni, au scandat lozinci precum „Traiasca, traiasca si infloreasca, Ardealul, Moldova si Tara Romaneasca”, „Basarabia e Romania”, „Romania, nu uita, Basarabia e a ta” si „O dorinta singura – Romania libera” si au avut pancarte cu tricolorul Romaniei si mesajul „Basarabia e Romania”.
Cel de-al doilea grup de tineri, printre care si cativa localnici din Rosia Montana, au afisat pancarte cu mesajele „Salvati Rosia Montana”, „Vrem proiecte durabile, nu acceptam poluare”, „Indiferenta ucide. Spuneti Nu cianurii. Pastrati Apusenii curati si bogati” si „Aurul Apusenilor nu e al Cotrocenilor”.
Ei i-au indemnat pe ceilalti participanti sa se opuna proiectului de la Rosia Montana. Tinerii, care s-au manifestat zgomotos, au intrat la un moment dat in conflict cu un barbat care le-a reprosat ca protesteaza tocmai de Ziua Nationala, fiind nevoie de interventia jandarmilor pentru calmarea spiritelor.
Cativa tineri, participanti la ceremonii, au purtat masti de gaze pe fata, iar doi au fost imbracati in mire si mireasa, „mirele” purtand o masca pe fata si o panglica alba pe care scria „Ponta”, iar „mireasa” a fost machiata astfel incat sa arate morbid si a purtat o panglica pe care scria „Cianura”.
Programul manifestarilor organizate la Alba Iulia pentru a marca Ziua Nationala a cuprins si un ceremonial special organizat in fiecare an si in cadrul caruia autoritatile locale primesc, simbolic, …