Inspectorii Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) au aplicat, in urma unor controale la hiper si supermarketuri, peste 100 de amenzi in valoare de aproximativ 500.000 de lei si au oprit de la vanzare aproximativ 1.400 de kilograme de alimente care erau improprii consumului.
Controalele ANPC in hiper si supermarketuri, precum si in marile lanturi de magazine au urmarit modul in care se respecta prevederile legale privind protectia consumatorilor referitoare la calitatea, etichetarea, depozitarea si modul de comercializare a alimentelor, in special a celor perisabile din punct de vedere microbiologic.
Astfel, in cursul lunii iulie, inspectorii ANPC au controlat 195 de operatori economici si au verificat 146.600 de kilograme de alimente, din care peste 18.800 de kilograme nu indeplineau prevederile actelor normative in vigoare.
In urma deficientelor constatate, inspectorii au oprit definitiv de la vanzare aproximativ 1.400 de kilograme de alimente care erau improprii comercializarii si consumului uman. Totodata, 11.600 de kilograme de alimente au fost oprite temporar de la vanzare, pana la remedierea neconformitatilor si au fost aplicate 104 amenzi, in valoare de 446.500 de lei, pentru incalcarea reglementarilor privind protectia consumatorilor.
Inspectorii ANPC au controlat lapte si produse din lapte (43.800 de kilograme din care la 3.300 kilograme s-au constatat abateri de la prevederile legale), produse de cofetarie si produse de patiserie (16.500 de kilograme din care la 1.900 de kilograme s-au constatat abateri), inghetata (16.400 de kilograme din care la 1.500 de kilograme s-au constatat abateri), alimente congelate (68.700 de kilograme din care la 11.000 de kilograme s-au constatat abateri), preparate din carne (1.200 de kilograme din care la 1.100 de kilograme s-au constatat abateri).
Acestia au constatat ca erau produse care nu se incadrau in cantitatea neta declarata, care erau comercializate dupa expirare, care nu respectau conditiile de depozitare sau prevederile legale privind informarea consumatorilor.
Inspectorii au descoperit si cazuri de publicitate inselatoare prin modul de prezentare al produselor si incalcarea prevederilor Legii nr.363/2007.
Astfel, la SC Real Hypermarket Romania Bucuresti se afla expus la vanzare produsul Almette Yogurt, avand declarat „Pret Special 4,09 lei”, dar conform fiselor de receptie verificate cu ocazia controlului s-a constatat ca pretul anterior al produsului a fost de 3,99 lei, adica mai mic decat pretul special.
Kaufland Romania Satu Mare comercializa preparate din carne grupate in pachete de cate 4, 3 si 2 batoane, care aveau aplicate banderole inscrise sub forma „4 la pret de 3”, sau „3 la pret de 2”, fara a fi expus la comercializare si produsul individual, astfel incat, consumatorul sa poata compara pretul si oferta comerciantului. Din calculul efectuat nu se regasea gratuitatea produsului oferit.
Real Hypermarket Romania Bucuresti (punct de lucru Vitan) avea expuse la vanzare pachete promotionale cu produsele „salata de icre cu masline”, „salata de icre cu ceapa” si „salata de icre hering cu ceapa”, avand aplicate banderole cu inscriptia „4 la pret de 3”, „platesti doar 3, primesti 4”. In urma calculului efectuat a rezultat ca prin cumpararea pachetelor promotionale consumatorii plateau mai mult decat daca ar fi cumparat produsele individuale, respectiv cu 0,72 lei, 0,12 lei si 1,33 lei in plus pentru cele trei tipuri de produse.