Histria, cel mai vechi oras din Romania, asteapta vremuri mai bune. Cetatea a fost intemeiata la mijlocul secolului al VII-lea i.e.n. si a fost locuita 1.300 de ani

Se spune ca noi, romanii, nu stim sa ne punem in valoare istoria. Avem dreptate. Unul dintre cele mai bune exemple este cel al primului oras din Romania: Histria, cel mai reprezentativ obiectiv al arheologiei clasice pe teritoriul Romaniei.
Cetatea a fost intemeiata in anul 657 i.e.n., conform istoricului Eusebius, de colonisti greci veniti din Milet, asezare aflata pe coasta de vest a Anatoliei. Histria s-a dezvoltat neintrerupt timp de 1.300 de ani. Ajunge chiar sa aiba o moneda proprie. A fost distrusa de invaziile avaro-slave. Acum, cetatea si muzeul aferent au nevoie urgenta de reabilitare.
Mizerie si nepasare
O vizita la cetate sau la muzeu iti va lasa nu numai un gust amar, ci si unul de revolta pentru ca acest obiectiv este lasat de izbeliste. “Am fost acolo in vara acestui an. Am gasit mizerie in cetate, pereti scorojiti si tencuiala cazuta in muzeu”, ne-a declarat Catalin, un vizitator. Pe site-urile de calatorii, recenziile sunt in acelasi ton.
“Dupa ce am trecut de poarta de acces spre cetate parca dezamagirea incepuse sa puna stapanire pe noi, vazuseram primele buruieni, se pare ca nu se schimbase nimic intr-un an. Am mers pe alee spre cetate si am intalnit in cale cateva piese arheologice expuse chiar la marginea acesteia. Pe langa aspectul neingrijit al zonei din proximitatea cetatii am remarcat si lipsa panourilor informative. Am plecat cu un gust amar ca acest obiectiv turistic nu este intretinut si promovat asa cum ar merita. Ma intrebam (retoric) oare cum ar arata aceasta cetate daca ar fi in alta tara?”, a aratat un vizitator de toamna al sitului.
Reabilitat la inceputul mileniului
Cladirea muzeului cetatii a fost reabilitata in anul 2001, printr-un program PHARE finantat de Comunitatea Europeana si derulat de Consiliul Judetean Constanta (CJC). Scopul declarat: reincluderea in circuitul turistic al complexului muzeal si arheologic Histria. Cladirea muzeului si anexele au fost reabilitate. Costul total: 181.758 de euro, din care 62.500 de euro au provenit de la Uniunea Europeana. In trecutul apropiat nu au fost executate lucrari de modernizare a Cetatii Histria si/sau a Muzeului Histria, spun reprezentantii actuali ai CJC.
“In prezent, Situl Arheologic Histria este intr-o stare generala proasta, atat in privinta muzeului de sit, care necesita ample lucrari de reparatie si de dotare, cat si fata de starea monumentelor propriu-zise aflate pe traseul circuitului de vizitare existent”, se arata intr-un raspuns al Consiliului Judetean Constanta, la solicitarea “Romaniei libere”.
Pasi mici pentru intrarea in normalitate
Consiliul Judetean Constanta a initiat demersul accesarii de fonduri nerambursabile alocate prin Programul Operational Regional 2014-2020, pentru “Restaurarea si punerea in valoare a Cetatii Histriaa”. Interventiile urmaresc amenajarea unui parcurs muzeal corespunzator sitului istoric, precum si restaurarea, protectia, conservarea si punerea in valoare a obiectivului investitional, fiind centrate in jurul a doua linii: cresterea accesibilitatii si atractivitatii Muzeului Histria si cresterea atractivitatii turistice a sitului arheologic Histria. Pana in prezent au fost intreprinsi mai multi pasi. De exemplu, tema de proiectare a fost realizata de reprezentantul stiintific al Sitului Arheologic Histria, Mircea Angelescu, si contrasemnata de conducerea Muzeului de Istorie Nationala si Arheologie Constanta, prin directorul general Traian Cliante.
CJC a publicat in SEAP anuntul de publicitate in vederea achizi-tionarii directe a serviciilor de elaborare a documentatiei tehnico-economice faza studiu de fezabilitate/documentatie de avizare a lucrarilor de interventii, dar, avand in vedere faptul ca, in paralel, s-a declansat scandalul Capidava, nu au fost primite oferte din partea operatorilor economici.
A intervenit Ministerul Culturii
Mai mult decat atat, reprezen-tantii Consiliului Judetean Constanta afirma ca Ministerul Culturii, prin Oana Bogdan, secretar de stat, si-a manifestat interesul pentru tema de proiectare aferenta Cetatii Histria, precum si dorinta de revizuire a acesteia prin renuntarea la o serie de elemente propuse prin specificatiile tehnice, ce vizeaza punerea in valoare: machete de nave grecesti si romane, adresate in special publicului juvenil si amplasate in imediata apropiere a muzeului, elemente de tip belvedere – pasarele si platforme din lemn, spatii non-agresive cu situl arheologic, dar gandite ca zone de observatie si fotografiere a sitului si a lacului din apropiere, adresate in special publicului non-stiintific care, pe baza biletelor achitate, poate sa asigure costurile necesare intretinerii sitului arheologic.
Pentru a evita viitoare probleme, CJC a transmis o solicitate atat catre Ministerul Culturii, cat si spre stiinta Institutului de Arheologie Vasile Parvan de prelucrare a temei de proiectare, cu respectarea totusi a criteriilor impuse de finantarile nerambursabile sau cu respectarea dorintei beneficiarului (CJC) ca situl arheologic sa nu se adreseze numai cercetatorilor, ci sa reprezinte un spatiu adresat vizitatorilor de toate varstele.
Totodata, avand in vedere conditionarile temporale legate de strictetea finantarilor europene, CJC si-a manifestat rugamintea transmiterii de catre MC a unui raspuns pana la 11 noiembrie 2016, dar, din pacate, pana la acest moment nu a fost primit nici un semnal. Prin urmare, CJC va face o adresa de revenire catre Ministerul Culturii si o solicitare ferma catre Institutul de Arheologie Vasile Parvan.?
Strategie pentru punerea in valoare a cetatilor antice
Histria este numai una dintre cetatile antice din judetul Constanta. Reprezentantii CJ spun ca, in ultimii anii au incercat sa obtina fonduri pentru restaurarea, reabilitarea, consolidarea si punerea lor in valoare. “Au fost pregatite pentru a fi sustinute la finantare fise de proiecte pentru o multitudine de obiective istorice aflate in domeniul public …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *