Hollande ar putea intra in conflict cu Comisia Europeana, din cauza nerespectarii tintelor bugetare

Hollande a afirmat luni, la anuntarea numirii lui Manuel Valls in functia de premier, in urma infrangerii usturatoare a socialistilor in alegerile locale, ca Bruxelles-ul trebuie convins ca tintele bugetare trebuie sa ia in considerare planurile de sustinere a cresterii economice.
“Nu este vorba despre economisire de dragul economisirii. Mai mult decat orice nu doresc sa subminez cresterea care isi revine”, a spus Hollande.
Ministrul Industriei, Arnaud Montebourg, care va continua sa ocupe un minister cheie in noul executiv, a spus marti ca CE este “total nefolositoare atunci cand vine vorba despre crestere”.
“Cu alegerea lui Manuel Valls si a unui guvern combativ, avem sansa sa reorientam Europa. In prezent, Europa ne orienteaza catre austeritate si dogma, cand avem nevoie de pragmatism”, a spus Montebourg.
Linia adoptata de autoritatile de la Paris reflecta pozitia premierului italian Matteo Renzi, al carui guvern are ca prioritati cresterea economica si locurile de munca.
Finantele publice din Franta si Italia sunt monitorizate in prezent de Comisia Europeana, din cauza intarzierii reducerii deficitului bugetar si datoriei publice.
Germania si Finlanda au criticat recent Comisia Europeana pentru ca a dat mai mult timp Frantei si Spaniei pentru aducerea deficitului bugetar sub pragul de 3% din PIB, prevazut in legislatia UE.
Un document comun din partea ministrilor de Finante din Germania si Finlanda, obtinut de Financial Times, avertizeaza ca relaxarea masurilor de austeritate in Franta si Spania risca sa reduca efectul regulilor bugetare ferme adoptate in timpul crizei datoriilor din zona euro.
Franta a obtinut din partea UE prelungirea cu doi ani, pana in 2015, a termenului de reducere a deficitului buggetar la 3% din PIB, dar CE a estimat deja ca autoritatile de la Paris nu vor reusi sa faca acest lucru.
Deficitul bugetar al Frantei a …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *